Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Na opravu svých silnic dá Plzeňský kraj příští rok ze svého rozpočtu 702 milionů korun. To je více než letos

Do opravy svých silnic druhé a třetí třídy hodlá v příštím roce investovat Plzeňský kraj ze svého rozpočtu 702,6 milionu korun. Celkem by se mělo pracovat na 55 investičních akcích. Dalších 55 milionů korun má jít na přípravu projektových dokumentací ke 137 akcím na silnicích.

Počet 55 aktuálně naplánovaných stavebních akcí ale ještě nemusí být zdaleka konečný. „V případě úspor po realizaci veřejných zakázek je pak SÚS PK schopna realizovat dalších 21 náhradních akcí v předpokládané hodnotě 287 milionu korun,“ říká náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek (STAN). Mezi dopravní stavby, které jsou už nachystány k realizaci, patří opravy mostů, průtahy obcemi i extravilánové úseky, např. přestavba mostu v Tlučné, Vlkanov průtah, II/230 Mantov-Pančava-oprava. Zároveň byla schválena příprava projektových dokumentací ke 137 akcím v částce 55 milionů korun.

Pokud pro příští rok získá Plzeňský kraj prostředky ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI), může se seznam plánovaných oprav ještě dál rozšířit. Rada kraje dále schválila do plánu oprav silnic na rok 2024 zařazení stavebních akcí, které budou prováděny za podmínky, že budou Plzeňskému kraji pro rok 2024 poskytnuty prostředky ze SFDI. Správa údržby silnic Plzeňského kraje předložila radě kraje plán 12 akcí k financování ve výši 541 mil. Kč. A to včetně zásobníku devíti náhradních akcí v hodnotě 318,5 milionů korun.

„Ze SFDI jsou realizovány zejména opravy dlouhých extravilánových úseků pozemních komunikací, spočívající ve výměně asfaltového krytu. Pro rok 2024 lze na základě komunikace s Ministerstvem dopravy ČR očekávat ze SFDI částku cca 360 milionů korun,“ vyčíslil náměstek hejtmana Pavel Čížek.

Letos Plzeňský kraj investuje do oprav svých komunikací druhé a třetí třídy rekordní částku přesahující dvě miliardy korun. To je téměř o třetinu více než loni. „Letos to bude 85 staveb, mezi nimž jsou dlouhodobě odkládané úseky, navíc jsou to většinou větší akce, takže to není jenom o počtu," informoval už dříve Čížek. Kraj dal letos ze svého rozpočtu na stavby a opravy silnic 610 milionů korun, od SFDI dostal 540 milionů a několik akcí podpořila EU, kromě obchvatu Plzně šlo například o napojení Stříbra na dálnici D5.

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš

Štítky oprava silnic, krajské silnice, ŘSD, SÚSPK, silnice, silničáři, silnice druhé třídy, silnice třetí třídy, Pavel Čížek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na opravu svých silnic dá Plzeňský kraj příští rok ze svého rozpočtu 702 milionů korun. To je více než letos  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.