Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na silnicích v Plzeňském kraji vyhaslo loni 31 lidských životů, nejtragičtější byl srpen, kdy zahynulo šest lidí

Dopravní policisté řešili v uplynulém roce celkem 3 890 nehod, přičemž u 1 285 událostí utrpěl někdo zranění nebo byl usmrcen. Nejtragičtější byl v tomto ohledu srpen, kdy zemřelo šest lidí. Nejčastější příčinou dopravních nehod byl nesprávný způsob jízdy a nedodržení rychlosti. Policisté také řešili 144 nehod, kde figurovali chodci, pět jich zaplatilo životem.

Nejvíc nehod řešili policisté v Plzni, téměř 35 procent všech nehod, které se loni staly v celém kraji. Nejméně nehod, a to 221, se stalo na Rokycansku.

„Nemáme u nás místa, kde by se opakovaně stávaly těžké dopravní nehody a kde by to vyžadovalo nějaké systémové opatření,“ uvedl na tiskové konferenci krajský policejní ředitel Jaroslav Vild. Při nehodách loni vznikla škoda přesahující 292 milionů korun, o sedm procent nižší než v roce 2021.

Nejhorším dnem roku byl středa 3. srpna, kdy se stala nejtragičtější loňská nehoda. Na dálnici D5 u Benešovic na Tachovsku kamion prorazil středová svodidla a vjel do protisměru, kde se střetl s osobním vozem. Na místě v osobním autě zemřel jeden dospělý a dvě děti, další dva lidé se zranili.

Tragickou nehodu na D5, při níž zahynul muž a dvě děti, zřejmě způsobila prasklá pneumatika kamionu

Příčinou nesmírně tragické nehody, při níž ve středu odpoledne zahynuli u Benešovic na Tachovsku na dálnici D5 tři lidé, byl zřejmě defekt na pneumatice kamionu. Ten vyjel přes středový pás a svodidla do protisměru, kde se střetl s osobním...

Nejčastější příčinou dopravních nehod je nesprávný způsob jízdy. Pod to můžeme řadit i nevěnování se řízení, kam spadá typický nešvar, kdy řidiči mají kromě volantu v ruce i mobilní telefon. Samostatnou kategorií je pak řízení pod vlivem alkoholu, kde došlo k mírnému nárůstu.

„Počet dopravních nehod, při kterých byl řidič pod vlivem alkoholu, meziročně stoupl. Celkem jich bylo 332, což je o 42 více než v roce 2021. Viníků s alkoholem do jednoho promile bylo 76 a nad jedno promile 256,“ vyčíslil Vild. Těžce se při loňských nehodách v kraji zranilo 83 lidí, o jednoho méně než v roce 2021, dalších 1496 lidí utrpělo lehká zranění. Meziročně jich bylo o 65 více.

Opilí řidiči způsobili nejvíce nehod na Plzeňsku a Tachovsku, často narazí do stromu a havarují na křižovatce

Severní Plzeňsko, Tachovsko a Klatovsko jsou tři nejrizikovější místa v našem kraji, kde se můžete na silnici potkat s řidičem pod vlivem alkoholu. Vyplývá to z dat České kanceláře pojistitelů (ČKP). Tyto lokality bohužel zaujímají nelichotivé...

Nehod s chodci ubylo

Nejvíc nehod se loni stalo v pátek a nejméně v neděli. Nejčastějším druhem nehody byla srážka vozidel, která představovala přes 29 procent všech nehod, v obci se stalo přes 63 procent všech nehod. Na železničních přejezdech se stalo loni v kraji 26 nehod.

Oproti roku 2021 ubyly v Plzeňském kraji nehody, kde figurují chodci. V roce 2021 se odehrálo 155 nehod s účastí chodce a 12 jich dokonce zemřelo. Loni došlo ke 144 událostem a životem zaplatilo pět lidí. Dvě tragické nehody se staly na Klatovsku, dvě na Rokycansku a jedna na Domažlicku. Podle policejního ředitele v této věci pomohla i osvětová kampaň „Všichni jsme chodci“, kterou jsme mohli potkávat po celé Plzni.

„Problematiku bezpečnosti chodců jsme si v loňském roce stanovili jako jednu z hlavních priorit našeho krajského ředitelství. Bezpečnosti chodců jsme se ve zvýšené míře věnovali po linii represivní zvýšeným výkonem služby v blízkosti přechodů pro chodce, i po linii prevence," dodal Vild.

Ohodnoť článek

Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky nehodovost, statistika, dopravní nehody, alkohol za volantem, chodci, 2022

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na silnicích v Plzeňském kraji vyhaslo loni 31 lidských životů, nejtragičtější byl srpen, kdy zahynulo šest lidí  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.