Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Vzhledem k propojení s městem Plzeň zdraží ve vlacích a autobusech jízdné v Plzeňském kraji o dvě koruny

Plzeňský kraj nezdraží od ledna jízdné v regionálních osobních vlacích ani autobusech. Důsledkem propojení jízdného s městem bude ale zdražení v první i druhé zóně, nejvíce využívaných, shodně o dvě koruny. Město totiž od ledna zvyšuje cenu jízdenky právě o dvě koruny, což se promítne i do cen integrovaných jízdenek v kraji.

„Díky sladění dopravy a slev na jízdném s Plzní mohou cestující kupovat jednu jízdenku, která jim platí v regionu i ve městě," informoval náměstek hejtmana Pavel Čížek (STAN). Dále uvedl, že kraj rozšiřuje systém virtuální karty, tedy mobilní aplikace, díky níž mohou lidé nakupovat jízdenky i předplatné, stejně jako v Plzni, na libovolný počet dní. Slevy pro cestující se od dubna zjednoduší.

„Nastane úplné sloučení jízdného s Plzní. Město a kraj budou uznávat stejné slevy. Dojde k mírnému zdražení jednotlivých jízdenek v první i druhé zóně, nejvíce využívaných, shodně o dvě koruny. To je minimální nárůst, ve většině krajů bude už od ledna zdražení daleko vyšší," řekl Čížek.

Díky tomu, že kraj sjednotí slevy s Plzní, budou podle hejtmanova náměstka některé skupiny cestujících v regionálních vlacích a autobusech jezdit levněji než dosud. Důchodce od 65 let bude mít totiž od dubna MHD v Plzni zdarma, což se promítne také do nižší ceny integrované jízdenky. Kromě Plzně zůstává všude v kraji sleva pro seniory 50 procent. Dále město zavede padesátiprocentní slevy pro studenty do 26 let a převezme všechny slevy, které má kraj - pro válečné veterány, ženy na mateřské dovolené. Nové budou slevy pro lidi v hmotné nouzi, což se bude týkat předplatného, ne jednotlivých jízdenek. „Třeba ti, co berou příspěvek na bydlení, tak vždycky na tři měsíce budou mít slevu 50 procent. Když v hmotné nouzi zůstanou a znovu se prokážou dávkou, tak na další tři měsíce," uvedl Čížek. Podle něj to zatím jiný kraj takto nemá.

Kraj od ledna zruší jízdné zdarma pro ukrajinské děti do 18 let. „Předpokládáme, že teď už nárůst počtů nebude tak velký. Ti lidé se stačili integrovat a už od září chodí do škol, takže budou využívat stejné padesátiprocentní slevy jako naše děti," řekl Čížek. Kraj bude uznávat režijní jízdenky pro pracovníky Českých drah, Správy železnic, ČSAD a dalších veřejných dopravců, a to i pro rodiny a důchodce ve výši zhruba 600 korun na rok.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Arriva Střední Čechy

Štítky doprava v kraji, integrovaná doprava, zdražení jízdného, jízdné, Pavel Čížek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vzhledem k propojení s městem Plzeň zdraží ve vlacích a autobusech jízdné v Plzeňském kraji o dvě koruny  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.