Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Lesníci hledají dobrovolníky na osázení holin po řádění kůrovce, smrky nahradí odolnější dubový porost

Pracovníci plzeňských městských lesů se spolu s dobrovolníky pustí do zalesňování holiny v městském lese kousek od obchodního centra na Rokycanské. Náchylné smrky tam zpustošil kůrovec a lesníci museli napadené smrky odtěžit. Aby byl les zdravější a odolnější, nahradí smrky dubový les. Do sázení se může zapojit i veřejnost.

Sraz dobrovolníků bude před závorou u vjezdu do lesa na zelené turistické značce u silnice Božkov – Červený Hrádek. Na místo je možné se dopravit trolejbusem, na kole nebo autem. Auto lze zaparkovat u Obchodního centra Rokycanská, odkud je to na místo jen asi 200 metrů.

Už v sobotu 23. dubna vyrazí lesnici a zájemci z řad veřejnosti do lokality v Pytli. Organizátoři vyzývají dobrovolníky, aby se registrovali na výsadbu předem na vybranou hodinu. „Práce bude pro silné kopáče i pro nejmenší nosiče sazenic. Nářadí máme zajištěno, pokud ale máte svou oblíbenou motyčku, nenechte ji doma,“ říká Jindřich Rykovský z oddělení městských lesů Správy veřejného statku města Plzně, která sázení organizuje.

První skupina dobrovolníků se sejde už v devět hodin ráno a po instruktáži se pustí do sázení. Další skupiny budou začínat po hodinových intervalech, a to až do zhruba 14 hodiny. „Abychom věděli, že přijdete, nahlaste svoji účast a preferovaný čas začátku předem na e-mail: sazimeles@plzen.eu,“ dodal Rykovský.

Dobrovolníci už sázeli na Valše

V letošním roce se nejedná o první akci tohoto druhu. Začátkem dubna vyrazili zájemci na Valchu. I tam smrky postupně nahradí smíšený les, který lépe odolá klimatickým změnám. Nově zakládaný porost bude druhově pestrý. Tvořit ho budou borovice, lípy a habry. „Bylo vidět, že dobrovolníci chtěli svojí prací přispět ke zlepšení životního prostředí, protože dobře vědí, co les pro společnost znamená,“ pochvaloval si Rykovský a dodal, že zájem byl mezi dobrovolníky velký a zejména pro děti se jednalo o zajímavé zpestření.

Festival pro rodiny s dětmi přiblíží téma ochrany životního prostředí

Celodenní program plný zábavných pokusů, soutěží a ekologie nabídne festival Zelené město, který se odehraje koncem dubna v západočeské metropoli. V Proluce a sadovém okruhu představí městské i soukromé firmy řadu zelených nápadů jako jsou...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Správa veřejného statku města Plzně

Štítky Městské lesy, kůrovec, sázení, les, příroda, ekologie, životní prostředí, Plzeň, smrk, kůrovci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lesníci hledají dobrovolníky na osázení holin po řádění kůrovce, smrky nahradí odolnější dubový porost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.