Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeňští archeologové s bavorskými kolegy mapují zaniklé nacistické a komunistické tábory v pohraničí

S pomocí moderních výzkumných metod chtějí badatelé zmapovat už zaniklé a mnohdy opomíjené lágry na pomezí Bavorska a Čech. Památky chtějí detailně zdokumentovat a ještě v letošním roce odprezentují získané materiály široké veřejnosti prostřednictvím map, knih nebo podcastů.

Na projektu pracuje tým archeologů z Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni (FF ZČU) se svými kolegy z bavorské Technické vysoké školy Deggendorf (THD). „Doufáme, že projekt přispěje k pochopení společné regionální identity, podpoření přátelských česko-bavorských vztahů, posílení humanity a demokracie v příhraničním prostoru prostřednictvím informací o společné historii a konsekvencích represe,“ vysvětluje Michal Preusz z katedry archeologie FF ZČU.

Katedra tímto počinem navazuje na dlouhodobé projekty, zejména na výzkum tábora v Letech u Písku a na výzkumy na Jáchymovsku. „Nově otevíráme téma pobočních táborů nacistického koncentračního tábora Flossenbürg, především dokumentujeme tábory u Holýšova, represivní zařízení na Karlovarsku, ale i v Německu. Pozornost věnujeme také komunistickým táborům u Horního Slavkova,“ popisuje Preusz.

Historici a kybernetici skrze digitální archiv přibližují osudy Čechoslováků vězněných v SSSR

Před 80 lety vyhlásil Sovětský svaz amnestii pro Čechoslováky vězněné na sovětském území. K tomuto výročí zveřejnil Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) spolu s Fakultou aplikovaných věd Západočeské univerzity (ZČU) vyšetřovací spisy o...

Zásadním pilířem projektu jsou zkušenosti bavorských vědců, kteří dlouhodobě pracují na technologiích k dálkovému průzkumu země. Naopak archeologové z plzeňské katedry jsou jediným českým specializovaným univerzitním pracovištěm orientovaným na archeologický výzkum temného dědictví 20. století.

„Využíváme nedestruktivní archeologické metody, jako jsou šikmé letecké fotografie a satelitní snímky, letecká termografie a multispektrální snímkování nebo letecké laserové skenování. Díky THD budeme mít nově k dispozici georadar, připojený na dron, a termokamery. Přímo v prostoru táborů používáme geodeticko-topografický průzkum, zaměřujeme viditelné relikty a dokážeme poměrně přesně vyměřovat polohy objektů, které známe například z historických leteckých měřičských snímků,“ popisuje Preusz průběh výzkumu.

Díky těmto metodám dokáží následně určit polohy jednotlivých staveb v areálu bývalých táborů a následně určit jejich funkci. Díky jejich práci si budeme moci udělat představu o chodu života v táboře, kde stála budova velitelství nebo kde měli zázemí trestanci.

Do projektu se zapojí také studenti

Osmičlenný česko-německý tým doplní také vybraní studenti. Jejich práce se zaměří směrem k bádání v archivech, kde budou zkoumat dochované písemnosti, mapy nebo plány. K řadě táborů se však žádné zdroje nedochovaly a tak bude nutné zaměřit pozornost i jiným směrem. „Proto využíváme také dochovanou takzvanou šedou, oficiálně nepublikovanou literaturu, a svědectví pamětníků. Studujeme také elaboráty tajných služeb, zejména v případě komunistických táborů to jsou informační reporty americké CIA,“ upřesňuje Michal Preusz.

Archeologové z Plzně odkryli u Řípu dva hroby z pozdní doby kamenné

Týmy archeologů z Plzně a Prahy zkoumají poblíž hory Říp už druhou pravěkou mohylu. Nález u obce Vražkov ukýval dva hroby z pozdní doby kamenné. S nedávným objevem v nedalekých Dušníkách přináší tento výzkum další unikátní informace o životě...

Detailní dokumentaci opomíjených památek 20. století chtějí výzkumníci ještě letos prezentovat veřejnosti a šířit tak povědomí o naší pohnuté, a ne tak vzdálené historii. Výstupy zároveň poslouží k posílení památkové ochrany určených lokalit.

„Podklady budou předány Národnímu památkovému ústavu v Plzni a Lokti a budou využívány při sběru vzpomínek pamětníků pod vedením Post Bellum. Veškeré výsledky projektu budou edukativně prezentovány široké veřejnosti na obou stranách hranice, neboť i temné stránky historie jsou nedílnou součástí společného kulturního dědictví regionu. “ dodává Michal Preusz.

Projekt nese název „Archeologie temného dědictví. Nacistické a komunistické tábory na pomezí Bavorska.“ Kromě zmíněných vysokých škol se do zkoumání zapojila také katedra botaniky Přírodovědecké fakulty Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích a s nimi organizace Post Bellum, Muzeum romské kultury, Západočeské muzeum v Plzni, Národní památkový ústav – Územní pracoviště Loket, Město Holýšov, Památník KZ Flossenbürg a další.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Západočeská univerzita v Plzni

Štítky archeologie, výzkum, ZČU, Fakulta filozofické, nacistické tábory, komunistické lágry, Bavorsko, pohraničí, projekt, historie, Fakulta filozofická Západočeské univerzity v Plzni, Česko, Post Bellum, Národní památkový ústav, Západočeská univerzita v Plzni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňští archeologové s bavorskými kolegy mapují zaniklé nacistické a komunistické tábory v pohraničí  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.