Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Na Rozvadov dorazí večer první část amerického vojenského konvoje

Na hranice České republiky dorazí dnes ve večerních hodinách první američtí vojáci, kteří jedou na cvičení Saber Strike 2022 na Slovensko. Během týdne se přes naše území vypraví šest konvojů, zhruba 1500 vojáků a 700 kusů vojenské techniky. Na bezpečný průjezd kolony bude na dálnici D5 dohlížet policie.

První část konvoje zamíří z Rozvadova k Ostrovu u Stříbra, kde mají v plánu technickou přestávku. Ráno dorazí do Rančířova na Jihlavsku, kde přenocují. Poté znovu vyrazí na cestu. Českou republiku opustí na hraničním přechodu Břeclav. Každá část konvoje v ČR stráví maximálně 48 hodin. Přesun vojenských jednotek je naplánovaný na noční a ranní hodiny, aby co nejméně zasahoval do plynulosti dopravy na dálnici. O bezpečnost se bude starat také policie.

zdroj: Armáda ČR

„Plánovaný čas příjezdu první kolony jednotek americké armády na hraniční přechod Rozvadov je dán na úterý 15. února 2022 v sedm hodin večer a poslední jednotka pak vstoupí na území našeho státu v devět hodin večer v neděli 20. února 2022,“ přiblížila policejní mluvčí Eva Červenková.

Zároveň důrazně apeluje na řidiče, aby v žádném případě nenarušovali celistvost kolony vojenských vozidel. „Je nutné si uvědomit, že se jedná o těžkou armádní techniku a každý nestandardní manévr by mohl mít za následek kolizi, která by mohla mít až fatální následky. Počítejte tedy s tím, že kolonu vozidel musíte předjet celou nebo jet za ní.  Pokud budete mít v plánu sjet z dálnice, doporučujeme vám jet za kolonou armádní techniky a následně dálnici bezpečně opustit,“ dodala mluvčí.

Přes Česko projíždí vojenská technika pravidelně. Na jaře 2015 například lidé obdivovali konvoj s více než stovkou vozidel směřují ze cvičení v Pobaltí na domovskou základnu v Německu. Naposledy směřovala americká armáda přes ČR loni v květnu, a to v rámci mezinárodního cvičení Saber Guardian 2021 v Maďarsku. Přes naše území jelo šest stovek vojáků a 190 kusů vojenské techniky. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Richard Beneš

Štítky konvoj, americká armáda, přejezd přes Česko, vojenské cvičení, hranice, Slovensko, Rozvadov, doprava, Česko, dálnice, policie, vojenská technologie, Armáda České republiky, Armáda Spojených států amerických, okres Jihlava, Břeclav

Na Rozvadov dorazí večer první část amerického vojenského konvoje  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.