Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Festival světla Blik Blik mini nabídne návrat do minulosti i zábavu pro děti

Sametová revoluce i Mezinárodní den studenstva. To jsou silné momenty naší historie, které si budou moci Plzeňané připomenout na unikátním festivalu Blik Blik, který se bude konat 16. a 17. listopadu v areálu DEPO 2015. Celkem budou moci zájemci obdivovat osm instalací a na své si přijdou i děti a hravé povahy. Vůbec poprvé se v západočeské metropoli odehraje také takzvaný 3D videomapping. Kvůli bezpečnostním opatřením spojených s epidemií koronaviru bude kapacita festivalu omezená.

„Blik Blik byl v roce 2020 i v roce 2021 první akcí, kterou jsme museli zrušit. Bylo nám to líto, proto jsme připravili výstavu Tajuplný les, která běží celý rok a zároveň jsme si řekli, že na podzim uděláme Festival světla, který z logických důvodů nemůže být zrovna největší. Jednak je to dáno z hlediska bezpečnosti i z důvodů financí. Rozhodli jsme se, že ho uděláme v menším rozsahu. Bude sice menší, ale věříme, že důstojný. V areálu DEPO 2015 návštěvníci naleznou osm světelných instalací,“ vysvětluje úvodem ředitel festivalu Blik Blik Jiří Suchánek.

Samotná akce lze rozdělit na dvě části. Na tu odlehčenou a pak na část, která bude tematicky spojená s obdobím kolem 17. listopadu. V instalaci “32 let svobody“ se návštěvníci srkze obří komiksová plátna vrátí do listopadu 1989. Státní svátek se odrazí například v zastavení RadbuZÁŘ, což budou barevné reflexe na hladině řeky Radbuzy. 

V rámci worskopu si budou moci lidé vyrobit vlastní svítíví květiny

Projekt „Květy svobody 39“ pak pro změnu vzpomene tragické události listopadu 1939, který byl poznamenán nástupem fašismu, zavíráním vysokých škol, zatýkáním, mučením a vězněním studentů. „Chtěli jsme připomenout, že 17. listopad je jediný mezinárodní den, který pochází z Česka. Připomíná se jako Mezinárodní den studentstva a také jako náš státní svátek Den boje za svobodu a demokracii. Chceme připomenout, že naše svoboda není zadarmo, že pro ni umírali lidé,uvedl programový ředitel DEPO 2015 Jan Štěpán. „Tyto události si připomeneme i velkým workshopem, kdy s významnou českou umělkyní Veronikou Richterovou připravíme minimálně 1200 světelných květů, které vytvoří velkou instalaci s tím, že i návštěvníci si budu moci svůj květ vyrobit a odnést domů,“ doplnil Suchánek.

Počet květů nebude náhodný, budou totiž představovat 1200 zatčených studentů, devět větších květů pak znázorní popravené studenty a 35 květů studenty odvlečené a umučené v koncentračním táboře Sachsenhausen. Květy budou primárně z recyklovatelných materiálů jako jsou PET lahve, plastové tašky, pytlíky a doplní je baterka a svítící LED žárovka.

Laserová prolézačka

Jak už bývá zvykem, nabídnou organizátoři také interaktivní prvky. Jedním z nich bude například “Laser Labyrinth,“ kdy se děti i hraví dospělí na chvilku stanou zloději a pokusí se ukrást sošku zlaté opice.

„Další z odlehčených věcí bude rozblikaná a ozvučená instalace Benedikta Tolara, což bude obrovská socha z koupelnových van, která připomene i téma důležitosti vody.  Zajímavým prvkem bude i 3D videomapping, který bude v Plzni vůbec poprvé. Návštěvníci ke vstupence dostanou 3D brýle a v autobusové hale na ně bude čekat velmi emotivní a vizuálně zajímavá podívaná,“ láká ředitel festivalu.

Na standardní festival Blik Blik chodily desetitisíce lidí. Vzhledem ke koronavirové situaci je ale nutné návštěvnost regulovat. I proto je nutné si zakoupit vstupenku. „Počítáme, že dorazí věrní fanoušci. Odhadujeme to na zhruba čtyři až pět tisíc lidí, kteří by mohli přijít,“ tipuje Suchánek.

Interaktivní výstava Tajuplný les zůstává v DEPO2015 až do prosince

Dobrá zpráva pro všechny milovníky pohádek, technologií a tajemna. Unikátní hravá výstava Blik Blik Tajuplný les prodlužuje svůj termín až do 19. prosince. Důvodem byl ohromný zájem ze strany veřejnosti. A co na návštěvníky čeká? Magická krajina,...

Rozhodně lepší bude zakoupit si vstupenku předem, organizátoři nicméně počítají i s těmi, kteří přijdou na poslední chvíli. Trasa festivalu vyjde zhruba na 90 minut, pořadatelé budou do areálu pouštět po 15 minutách skupiny maximálně po 150 lidech. Samozřejmostí bude dodržení všech platných opatření. Návštěvníci musí mít ve vnitřních prostorách nasazený respirátor, dodržovat rozestupy a u vstupu se prokázat dokladem o bezinfekčnosti. Tedy očkováním, testem nebo dokladem o prodělání onemocnění covid-19. Na místě bude také testovací stan. Po oba dny budou světelné instalace přístupné od 18:00 do půlnoci.

Plnohodnotný Blik Blik se do Plzně vrátí v březnu

„Malý Blik Blik je předstupeň toho velkého, kdy na konci března chystáme takzvaný plnotučný ročník, který proběhne centrem Plzně. Trasa mezi DEPO 2015 a katedrálou sv. Bartoloměje bude mít minimálně 12 instalací a tu hlavní roli bude hrát právě katedrála, kterou pojednáme uvnitř tak, jak ji ještě nikdo neviděl. Víc bych ale neprozrazoval,“ dodal závěrem Jiří Suchánek. Více informací naleznete na webových stránkách DEPO 2015.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DEPO2015, Zuzana Duzbabová

Štítky Blik Blik, Festival Světla, kultura, Plzeň, DEPO 2015, 17. listopad, festival, instalace, Sametová revoluce, vstupenka, pandemie covidu-19, Jiří Suchánek, květ, video mapping, zábava, Veronika Richterová, Jan Štěpán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival světla Blik Blik mini nabídne návrat do minulosti i zábavu pro děti  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.