Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

U Horažďovic vyjely proti sobě dva vlaky, zastavily pár set metrů od sebe

Dva vlaky vyjely v neděli večer proti sobě u Horažďovic na Klatovsku. Včas zastavily víc než 600 metrů od sebe, nikdo nebyl zraněn, řekl dnes novinářům mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Událost, na kterou upozornila Česká televize, vyšetřuje Správa železnic.

Událost se stala v 21:12. „Rychlík projel návěstidlo v poloze 'stůj' a vjel do vlakové cesty rychlíku v opačném směru. Zaměstnanec Správy železnic ihned zareagoval a použil generální stop. Vlaky zastavily bezpečně 650 metrů od sebe," popsala mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová.

Mluvčí Českých drah Vanda Rajnochová řekla, že rychlík z Plzně do Českých Budějovic projel návěstidlo jen o několik metrů a nedostal se vůbec do prostoru, kde by ohrozil druhý rychlík jedoucí z Brna do Plzně. Vlaky podle ní nebyly na jedné koleji. Z obou souprav dopravci spolu s hasiči odvedli asi 70 cestujících, které odvezly náhradní autobusy.

Poblíž Horažďovic se srazily rychlíky 4. srpna 2015. U projíždějícího rychlíku vykolejily dva poslední vozy a narazily do vlaku, který stál v protisměru na vedlejší koleji. U něj vykolejila lokomotiva. Zranilo se kolem 50 lidí, do nemocnic převezli záchranáři 15 lidí. Ve vlacích bylo asi 200 pasažérů. Při nehodě vznikla škoda 12,5 milionu korun. Z nehody se před soudem zpovídal výpravčí a signalista.

Tři lidé, včetně dvou dětí, zahynuli při ranní tragické nehodě plně obsazeného osobního automobilu, který na železničním přejezdu smetl osobní vlak. Další dva lidé z havarovaného vozidla utrpěli velmi vážná zranění. Nehoda se stala krátce po...

Přesně o šest let později, letos 4. srpna, se stala v Plzeňském kraji další vážná železniční nehoda. U Milavče na Domažlicku se čelně srazil expres z Mnichova s regionálním osobním vlakem. Tři lidé zahynuli a desítky cestujících utrpěly zranění. Škoda přesáhne 100 milionů korun. Příčiny nehody stále zjišťují vyšetřovatelé policie i Drážní inspekce.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com/Daniel Kirsch

Štítky železnice, doprava, vlaky, nehoda, Správa železnic, Drážní inspekce, Horažďovice, Správa železniční dopravní cesty, Česká televize, okres Klatovy, havárie, Plzeň, České dráhy, České Budějovice, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Horažďovic vyjely proti sobě dva vlaky, zastavily pár set metrů od sebe  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.