Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Obyvatele Skvrňan vyděsil zápach v okolí firmy, kde v červnu únik plynů zabil tři muže

Zápach v okolí areálu firmy SUEZ CZ v Plzni Skvrňanech zaskočil obyvatele této lokality. Ještě stále mají v živé paměti tragickou událost z letošního června, kdy únik toxických látek na bázi síry zasáhl sedm lidí, tři z nich bohužel nepřežili. Firma i hasiči veřejnost ujišťují, že se panika není na místě. Provedená měření neukázala, že by šlo o únik nebezpečných chemikálií.

Stížnosti na nepříjemný zápach zaznamenalo vedení společnosti v pátek dopoledne. Do Skvrňan proto vyrazili hasiči. „Provedli jsme preventivní monitoring. Při vypouštění nádrže došlo k odkrytí kalů a tvorbě zápachu. Nezachytili jsme žádné nebezpečné koncentrace, pouze se uvolnil zápach,“ shrnul mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Vysvětlení posléze přidala i firma SUEZ CZ. Obyvatele ujistila, že z areálu neunikají žádné nebezpečné látky a zápach mohl souviset s přečerpáváním dříve přivezených kapalných kalů do jiných zařízení, protože odpady firma nezpracovává. Zápach mohl být silnější i díky dusnému počasí, které v pátek panovalo.

„Omlouváme se za případný zvýšený zápach, který mohou činnosti spojené s odvozem odpadů způsobovat. Snažíme se vzniklou situaci vyřešit co nejrychleji, v souladu s právními předpisy a s ohledem na kapacity dalších zařízení, která mohou tyto odpady přijmout a bezpečně odstranit. Práce by měly být ukončeny v průběhu října,“ vysvětluje mluvčí společnosti Kateřina Kodadová.

Za tragédií z června nestojí technická závada

K neštěstí došlo 18. června dopoledne, na místě zemřeli dva lidé, třetí o den později. Z areálu unikly toxické látky na bázi síry ve vysokých koncentracích. Událost si vynutila dočasnou uzavírku Vejprnické ulice. Hasiči na místě ukončili zásah o den později.

„Jsme neustále v kontaktu s orgány státní správy a poskytujeme od počátku plnou součinnost při vyšetřování nehody, která se stala v našem areálu v červnu. Naše interní zjištění jsme zveřejnili k 2. srpnu 2021, kdy jsme vyloučili technickou závadu na naší technologii, a čekáme nyní na výsledek oficiálního šetření, které ještě nebylo uzavřeno,“ dodala mluvčí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS PK

Štítky Plzeň, zápach, odpady, SUEZ, hasiči, Skvrňany, Suezský průplav, odpad, SUEZ CZ a.s.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Obyvatele Skvrňan vyděsil zápach v okolí firmy, kde v červnu únik plynů zabil tři muže  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.