Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Před 16 lety rozehnali brutálně policejní těžkooděnci CzechTek, akce urychlila vznik antikonfliktních týmů

Žádná policejní akce v Česku si nevysloužila takovou pozornost, jako zákrok proti účastníkům legendárního CzechTeku 2005 u Mlýnce na Tachovsku. O zásahu se vedou bouřlivé debaty i 16 let po jeho konání. Policejní těžkooděnci rozehnali techno festival 30. července 2005. Pro policii byla akce významná i z toho důvodu, že vedla k vytvoření antikonfliktních týmů. Zásahu věnovala policie jeden díl svého seriálu u příležitosti 30 let policie. A byl to na sociálních sítích jednoznačně nejvíce diskutovaný díl.

K násilnému ukončení akce, jež se uskutečnila 29. a 30. července 2005 se později nechtěli znát politici, ani tehdejší vedení policie. Výsledkem zákroku, při kterém se louka těsně vedle dálnice D5 změnila v regulérní bitevní pole, bylo více než 100 zraněných, zhruba polovinu tvořili policisté. Zákrok policie vyvolal velkou vlnu kritiky ze strany veřejnosti, prezidenta, části politiků i různých organizací.

Náklady na policejní zásah byly vyčísleny na 31 345 000 korun. Škody způsobené na poli se původně odhadovaly na 200 až 300 tisíc korun, později vyšlo najevo, že na pozemku vznikla škoda minimální nebo žádná. 

Policejní zásah vyvolal širokou kritiku účastníků, sympatizující části veřejnosti i některých opozičních politiků jakožto nepřiměřeně tvrdý, porušující zákony a lidská práva. Protestní akce koordinované po internetu vedly v týdnu po CzechTeku ke čtyřem demonstracím v Praze s několikatisícovou účastí a k mnoha dalším demonstracím v Brně, Plzni, Ostravě a dalších městech. Zatímco vláda trvala na oprávněnosti zásahu, za nepřiměřený ho označil Senát a prezident Václav Klaus. Mezi politické strany, které zásah obhajovaly, patří zejména ČSSD, zásah naopak odsoudila Strana zelených a ODS.

Zelenou policejnímu zásahu proti technařům měl dát tehdejší premiér Jiří Paroubek i když tvrdil, že on zásah nenařídil. Na louku prý policejní jednotky poslal tehdejší policejní prezident Vladislav Husák. Podle informací iDnes ovšem roce 2005 Paroubek k zásahu vyzýval a účastníky akce po něm ostře kritizoval. Slavný byl tehdy například jeho výrok, že „technaři nejsou tančící děti, ale nebezpeční lidé“. Později připustil, že akci podcenil.

V souvislosti se zásahem nebyl po téměř rok trvajícím prověřování obviněn žádný policista, především z důvodu jejich obtížné identifikace policejními kamerami. Naopak z útoku na policisty bylo obviněno celkem devět účastníků. Tři soud osvobodil, jeden byl potrestán podmíněně.

CzechTek urychlil vznik antikonfliktních týmů

Zkušenosti ze zásahu proti technařům posunuly myšlenku vytvoření antikonfliktních týmů rychle vpřed a rok poté, tedy rok 2006 se datuje jako vznik těchto specifických skupin policistů. Tyto přispívají k řešení podobných situací bez použití násilí a jejich největší zbraní je komunikace.

V týmech, které jsou na každém krajském ředitelství, je celkem 220 speciálně vyškolených policistů. Jejich působení v antikonfliktním týmu není jejich hlavní pracovní náplní. Jde o jejich vedlejší aktivitu a v této funkci policisty, který se snaží předcházet agresi ze strany různých skupin osob, můžete potkat policistu z obvodního oddělení, kriminalistu, dopraváka, ale také policejního psychologa, bojaře či mluvčího.

„Srozumitelná komunikace podaná lidskou a uvolněnou formou o významu aktuálního opatření, vysvětlování nutných zákonných postupů nebo prolomení negativních skupinových procesů je právě to, na čem stojí náplň komunikace. Vhodně zvolená komunikace již mnohokrát zabránila vzniku agresivního chování, vzniku lavinového chování a odstartování davové násilné reakce nebo třeba zajistila koordinovaný přesun velkého počtu osob centry měst v trase, která vyhovovala všem stranám,“ prezentuje policie činnost antikonfliktních týmu.

Nejčastěji „akáti“ působí na bezpečnostních opatřeních například při sportovních utkáních, setkání sympatizantů extrémistických hnutí nebo demonstracích s různorodými tématy.

 

A jak vlastně vypadal zásah z pohledu novináře a současného šéfredaktora Plzeňské Drbny?  

Na legálně pronajaté pole u dálničního sjezdu na Mlýnec se začali sjíždět první technaři už v pátek 29. července. Policie ovšem zablokovala sjezd z dálnice a účastníky na pole odmítla pouštět. Výsledkem byla zablokovaná dálnice, první potyčky s policií a následné obsazení všech možných přístupových cest z okolí. Technaři parkovali auta všude možně po okolí, kde se dalo. Na pole pak pronikali ze všech směrů a obsadili bohužel i pozemky, které už nebyly pro účel akce pronajaté.

Ještě před policejní uzávěrou se ovšem na louku dostaly kamiony převážející aparaturu soundsystémů. Během odpoledne se podařilo technařům postavit a zprovoznit několik soundsystémů, které hrály už v noci na sobotu. Na místě byly systémy Strahov, Fatal Noise, Tsunami, AKA.IO, Acid Alliance, Shamanic, Bassbeast a Tele2beatz.

Od sobotního rána začaly na pole u Mlýnce proudit opět stovky účastníků. V délce několika kilometrů byla zablokovaná dálnice D5. Policie odklonila dopravu po staré silnici. Všude parkovaly odstavené automobily a lidé přicházeli do centra dění CzechTeku pěšky i z mnohakilometrové dálky. Na poli už běžely naplno soundsystémy, prodávalo se občerstvení, účastníci tančili před zvukovými stěnami, stavěli stany.

Odpoledne už šlo do tuhého

Odpoledne policie prohlásila, že majitel pozemku svůj souhlas odvolal, to ovšem popírali organizátoři akce i samotný majitel louky. Policie začínala tvrdit, že souhlas není podstatný a argumentovala tím, že technaři obsadili i okolní pozemky dalších majitelů, kteří s tím nesouhlasí. Zatímco asi 5000 technařů si užívalo party, na pole začali od dálnice nastupovat policejní těžkooděnci. V akci jich nakonec bylo 1200. Obklíčili celé pole a pomocí tlampačů vyzývali účastníky k opuštění pole s tím, že akce je nelegální. Policisté postupovali do centra dění, kruh se zmenšoval a kolem 16.00 hodin došlo k prvním potyčkám.

FOTOGALERIE: CzechTek 2005

Středa, 29. července 2020, 18:24

FOTOGALERIE: CzechTek 2005
FOTOGALERIE: CzechTek 2005

Technaři nechtěli pole opustit, policisté proto použili slzný plyn, nasadili vodní děla a pomocí obušků začali brutálně lidi vyhánět z místa a zabavovat hudební aparatury. Mnozí technaři zabalili své stany a stáhli se do prostřední části louky, kde si většinou posedali na zem a vyčkávali. Mezi ně ovšem začaly dopadat stovky granátů se slzným plynem. Řadě lidí způsobil výbuch těchto granátů zranění. Technaři začali granáty házet zpět na policisty. Bohužel násilí plodí opět další násilí a poklidná akce se brzy změnila na brutální bitvu.

Zatímco z jedné strany létaly granáty se slzným plynem, dýmovnice a dvě vodní děla nemilosrdně kosila proudem vody vše, co jim stálo v cestě, druhá strana odpovídala házením kamenů, lahví, klacků i dalšími postradatelnými věcmi. Největšími bitkaři byli jednoznačně zahraniční účastníci CzechTeku, pro které bohužel byly potyčky s policisty oblíbenou zábavou. Všude byla vidět řada lidí, kteří krváceli z ran na hlavě i z jiných částí těla. Část technařů začala pole zahalené v oblacích slzného plynu opouštět mnohdy i s rozloženými stany v náručí, část se zapojila do šarvátek s policejními těžkooděnci. Ti nemilosrdně mlátili obušky každého, kdo se jim připletl do cesty a utahovali smyčku kolem zbývajících technařů.

Chvíli to na poli vypadalo jako při středověké bitvě muže proti muži. Ze stráně se v některých chvílích dokonce valily na sevřené šiky policejních těžkooděnců válce se slámou, někdy i hořící. Odpovědí byly granáty se slzným plynem a rány obušky. V podvečer začalo pršet a na louce zůstalo asi 1000 skalních příznivců. Ostatní místo předtím houfně opustili. Podařilo se zprovoznit jeden soundsystém a lidé nepřestávali tančit. Kolem 21.30 hodin podnikli policisté pod rouškou tmy druhou část zásahu, který byl mnohem brutálnější než ten předchozí. Vyklízení pole pak pokračovalo až do půlnoci. Na poli pak zůstalo obrovské množství opuštěných věcí včetně aparatury.    

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky CzechTek, policejní zásah, výročí, technoparty, antikonfliktní tým, policie, louka, dálnice, Mlýnec, Česko, okres Tachov, Jiří Paroubek, Václav Klaus, Vladislav Husák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Richard Schmidtmajer

A nic se nezměnilo. Policie s nezvyklou brutalitou vymáhá vládní, protiústavní a tedy nezákonná nařízení.

Sobota, 31. července 2021, 07:04Odpovědět

Před 16 lety rozehnali brutálně policejní těžkooděnci CzechTek, akce urychlila vznik antikonfliktních týmů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.