Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Experti z plzeňské záchranné stanice vyráběli čapí hnízdo pro novou expozici Národního muzea Praha

Expozici Národního muzea Praha obohatil zcela nový exponát, který vznikal v Plzni. Jde o umělé čapí hnízdo se dvěma neuvěřitelně věrnými preparáty čápů bílých. Na výrobě hnízda se podíleli experti z plzeňské záchranné stanice živočichů, kteří jsou v této oblasti uznávanými kapacitami napříč celou Českou republikou.  

„Jelikož se čapím hnízdům a čápům bílým věnujeme již přes 25 let, možnost vyrobit a dodat napodobeninu čapího hnízda přímo do Národního muzea jsme si nemohli nechat ujít. Byla to pro nás velikánská čest a zároveň i výzva,“ uvedl šéf záchranné stanice Karel Makoň.

Na realizaci základního architektonického zadání pracovali experti z Plzně již druhým rokem a vše bylo hlavně o sběru vhodného materiálu na výrobu hnízda. „Všechny použité materiály a součásti se musely ošetřit proti hmyzu nebo plísním. Klacky bylo třeba připravit do mrazíren k hlubokému zmrazení z důvodu vymrznutí hmyzu, roztočů a plísní. Deset dní byly v teplotě – 27 °C. Já jsem vyráběl dřevěný model horní plochy hnízda, na který se následně instaloval další hnízdní materiál a čapí vejce i s oběma rodiči,“ popisoval vznik umělého hnízda Makoň.

Nebylo to ale zdaleka první umělé hnízdo tohoto typu, které se v plzeňské záchranné stanici stavělo. „V minulosti jsme vyráběli tři čapí hnízda pro film Jana Svěráka „Tmavomodrý svět“ a spolupracovali zejména s Českou televizí i na dalších tematických projektech,“ dodal za kolektiv tvůrců šéf záchranné stanice.

Ohodnoť článek

Foto Karel Makoň / Dobrovolný ekologický spolek - ochrana ptactva

Štítky hnízdo, čapí hnízdo, umělé čapí hnízdo, Národní muzeum Praha, DESOP, Karel Makoň, záchranná stanice živočichů, čápi, Národní muzeum, Plzeň, Česko, materiál, Jan Svěrák, Česká televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Experti z plzeňské záchranné stanice vyráběli čapí hnízdo pro novou expozici Národního muzea Praha  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.