Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mláďata vzácného levharta čínského narozená v plzeňské zoo dostala jména Chen a Chang

Svoje jména už dostala dvě koťata velmi vzácné kočkovité šelmy levharta čínského, která přišla na svět z plzeňské zoo 9. června. Samička dostala jméno Chen, sameček se jmenuje Chang. K chovu levhartů čínských se zoo vrátila v roce 2019 kdy se dovezla samice Tika. Z polského Krakowa a k ní v červenci 2020 přicestoval samec Amadu z rakouského Haagu.

„Na začátku roku 2021 jsme pár levhartů spojili a v květnu bylo jasné, že spojení dopadlo úspěšně. Samice Tika je prvorodička, a proto jsme se ji snažili co nejméně vyrušovat. Starala se totiž o mláďata od prvních hodin velmi pečlivě, což pro nás bylo velmi milým překvapením. Velmi často totiž samice své první odchovy nezvládnou,“ informovala Olga Kezniklová z plzeňské zoo.

K první kontrole mláďat proto přistoupili ošetřovatelé až ve věku tří týdnů, kdy už bylo jasné, že samice odchov zvládá a na vyrušení nebude nepřiměřeně reagovat. „Mláďata jsou dvě, samec a samička, vážila 1,2 a 1,6 kilogramů a velmi dobře prospívají. V tomto týdnu je čeká další pravidelná kontrola, odčervení, čipování a vážení,“ přiblížila péči o vzácné šelmy Kezniklová.

Kriticky ohrožený levhart čínský

Levhart čínský patří mezi kriticky ohrožený poddruh, je jedním ze vzácných endemitů Číny, ale jeho současná populace je malá, fragmentovaná a izolovaná, přežívající v několika od sebe vzdálených přírodních rezervacích. V roce 2015 se divoká populace odhadovala mezi 174-348 jedinci. Populace chovaná v zoologických zahradách čítá 47 jedinců, 24 samců a 21 samic, vyjma tří jedinců v Americe a pěti v Asii je celá populace pouze v evropských zahradách.

Doba rozmnožování není dána, ale obvykle nejsilnější říje mají samice začátkem roku, naše úspěšné spojení proběhlo v únoru, samice jsou březí zpravidla 100-110 dnů a rodí v průměru dvě až tři mláďata, výjimkou nejsou ani početnější vrhy nebo naopak pouze jedno mládě. Mláďata se samicí zůstávají zhruba do jednoho a půl roku věku.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková/ZOO Plzeň

Štítky zoo Plzeň, levhart čínský, mláďata, dvojčata, mláďata levharta, Toyota Industries, Krakov, Haag

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mláďata vzácného levharta čínského narozená v plzeňské zoo dostala jména  Chen a Chang  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.