Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Na Borských polích v Plzni chce město stavět nový bazén za 300 milionů, teď chystá architektonickou soutěž

Nový plavecký bazén za čtvrt miliardy až 300 milionů korun by se měl v Plzni vybudovat na Borských polích. Jde o náhradu za zchátralý bazén SK Radbuza v Kozinově ulici. Zastupitelé města schválili uspořádání architektonické soutěže. Tomu ovšem předcházela diskuse o tom, zda je nutné, aby součástí bazénu, na jehož stavbu nemá aktuálně město peníze, byl i wellnes vodní svět, relaxační plavecká hala, posilovna a ubytovna.

O prázdninách by se měly připravit podmínky soutěže, na zářijovém jednání by mohli zastupitelé schválit podmínky, případně soutěž vyhlásit. K hodnocení došlých návrhů by se porota mohla sejít v prosinci a výsledky pak bude muset opět potvrdit zastupitelstvo.

Bazén by měl stát na městském pozemku v těsné blízkosti výzkumného centra NTIS Západočeské univerzity. Nový bazén by měl mít osm plaveckých drah o délce 25 metrů. Kromě sportovců klubu SK Radbuza, který by měl být provozovatelem městského bazénu, by areál sloužil i veřejnosti.

Celkové náklady na komplexní stavbu bazénu, včetně řešení wellnes vodního světa, relaxační plavecké haly, ubytovacího bloku a venkovních bazénů představují částku zhruba 300 milionů korun. Pokud by se stavěla jen hala bazénu se zázemím, náklady by měly být přibližně 225 milionů korun. V obou odhadech jsou zahrnuty náklady na podzemní parkování a také pořízení kompletní dokumentace v předpokládané hodnotě 22 milionů korun. Město se pokusí na stavbu získat dotaci.

O projektu nového bazénu se živě diskutovalo

„Vítám, že vznikne další sportoviště, ten starý bazén SK Radbuza už opravdu nevyhovuje, schvalujeme každý rok dotace na jeho opravy. Ale nevím, z čeho se vycházelo, že tam musí být ubytovna a welness svět. Máme nově zrekonstruovanou ubytovnu v Prokopávce. Není problém ubytovat sportovce tam. Když tam bude potřebná technologie, proč tam nevznikne volnočasové koupaliště, kam by mohla chodit veřejnost,“ tázal se šéf zastupitelského klubu Pirátů Pavel Bosák.   

„Nebyl jsem u těch jednání, proč to vypadá tak, jak to vypadat má. My budeme vycházet ze studie, která byla předložena,“ odpověděl mu technický náměstek primátora Pavel Šindelář (ODS). S podrobnější odpovědí přispěchal David Šlouf (ODS), radní pro oblast ekonomickou, bytovou a nakládání s majetkem. „Oslovili nás z SK Radbuza, že jejich bazén na Chodském náměstí je nevyhovující, 50 let starý, každý rok se lepí nějaké problémy, aby ještě vydržel. Chodí tam i veřejnost, školy, využívají ho tedy i obyvatelé Plzně. Než objekt rekonstruovat za 125 milionů, bude lepší postavit bazén nový,“ uvedl radní Šlouf.

Zástupci SK Radbuza chtěli mít bazén o délce 25 metrů s minimálním počtem šesti drah a patřičnou hloubkou pro výcvik potápěčů a záchranářů. Potom se hledalo vhodné místo. Vytipoval se pozemek na Borských polích u konečné tramvaje, následně se začalo pracovat na studii, co by se tam do toho území mohlo umístit. A také jaké budou provozní náklady. „Dostali jsme se k myšlence, že pokud by tam byla ubytovna a venkovní bazény i relaxační bazény, tak by to díky tomu mohlo být výdělečné,“ vysvětlil David Šlouf.

Teď ještě nemá město peníze na realizaci areálu. „Byla domluva udělat architektonickou studii, která by pojala to území celkově, stavělo by se etapově. Nejdříve by se dělal bazén, šatny, klubovna a parkoviště, jako náhrada pro SK Radbuza. Pak by se následně v dalších etapách dělaly venkovní bazény, welness a ubytovna. Rádi bychom na to čerpali finance z dotací. Teď jsme ve fázi projekce,“ doplnil Šlouf.

Opoziční zastupitel Petr Náhlík (KDU-ČSL) se zase zajímal o to, zda je na vybraném místě na Borských polích dostatečná kapacita vody na to, aby tam mohl být bazén. „Je tam dostatečná infrastruktura z hlediska parkovacích míst? Bude součástí soutěže architektonické parkovací dům k tomuto bazénu? Jaké je to zadání? Jaká infrastruktura bude součástí toho zadání,“ ptal se Náhlík. „Věřím tomu, že v rámci té studie  ty základní parametry jsou zjištěny a splněny,“ odpověděl technický náměstek Šindelář.

Ohodnoť článek

Foto Vait McRight

Štítky bazén, stavba nového bazénu, Borská pole, plavecký bazén, zastupitelstvo, architektonická soutěž, Plzeň, ubytovna, soutěž, Petr Náhlík, Pavel Šindelář, ODS, Západočeská univerzita v Plzni, Pavel Bosák, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Borských polích v Plzni chce město stavět nový bazén za 300 milionů, teď chystá architektonickou soutěž  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.