Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Největší městský obvod odpustí restauracím poplatky za předzahrádky

Centrální plzeňský městský obvod odpustí restauracím, hospodám a barům poplatky za předzahrádky a platby za zábory před obchody nebo na řemeslných či farmářských trzích. Právě v tomto obvodu je venkovních teras nejvíce v celé Plzni. Letos radnice povolila 71 zahrádek, majitelé restaurací, které pandemie významně zasáhla, toto rozhodnutí vítají. Znovu otevřít venkovní sezení mohou od pondělí.

Prominutí placení místního poplatku za užívání veřejného prostranství se týká záborů do deseti dnů k prodejním účelům, delších než deset dnů, předzahrádek, předsunutých prodejních míst a zařízení sloužící pro prodej na řemeslných a farmářských trzích v historickém jádru. „Je platné zpětně od 1. ledna letošního roku do 31. srpna," uvedla mluvčí centrálního obvodu Alena Marešová.

„Ke stejnému kroku jsme přistoupili již v loňském roce, kdy jsme poplatky za zábor prominuli v období od 12. března, data vyhlášení nouzového stavu, do konce roku 2020. Věříme, že prominutí poplatků alespoň částečně pomůže zvládnout podnikům ztížené podmínky,“ doplnil starosta centrálního plzeňského obvodu David Procházka.

„Je to určitě podpora podnikatelů v gastronomii, stejně jako u hotelů odpuštění poplatků za ubytovaného hosta," kvitoval spolumajitel Švejk restaurantu a Zlaté krávy Bandasky v Riegrově ulici Radovan Sochor, který je regionálním předsedou Asociace hotelů a restaurací ČR. Také loni v první vlně pandemie promíjel obvod poplatky od 12. března do konce roku.

Na zahrádku restaurace bez testu? Obsluha vás nevyhodí, ale neobslouží, tvrdí ministr

Už v pondělí se otevřou zahrádky restaurací. Podmínkou pro vstup bude, že se hosté u vstupu prokážou PCR nebo antigenním testem. Co ale bude následovat, pokud se zákazník testem neprokáže? Podle ministra zdravotnictví Petra Arenbergera (za ANO)...

„Plzeň se vždy ke gastronomům chovala dobře a minulý rok výborně," okomentoval spolumajitel sítě pěti velkých plzeňských restaurací firmy Hospodská Luboš Kastner, zástupce oboru v Asociaci malých a středních podniků a živnostníků ČR. Podle něj také ostatní města přistupují k situace podobně.

Zahrádek je letos o něco méně než v posledním standardním roce 2019. „Určitě jich nebude víc než v běžných letech. Zahrádku si musíte nechat povolit, navíc vás v byznysu zachrání až možnost otevřít celou restauraci," dodal Kastner.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky předzahrádky, Plzeň, restaurace, koronavirus, covid-19, poplatky, poplatek, předzahrádka, Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Asociace hotelů a restaurací České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Největší městský obvod odpustí restauracím poplatky za předzahrádky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.