Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Vlak usmrtil rysa nedaleko od Železné Rudy, nejčastěji hynou tyto šelmy na silnicích

Uhynulého rysa objevil náhodný svědek poblíž železniční trati ve směru od Alžbětína na Železnou Rudu. Přivolaní policisté zjistili, že šelmu bohužel usmrtil projíždějící vlak. Každý rok v oblasti Šumavy zahyne několik rysů pod koly projíždějících automobilů. Případ, kdy rysa srazí vlak je naprosto ojedinělý.

„Na mrtvého rysa upozornil policii v neděli dopoledne strojvedoucí, který s vlakem projížděl směrem na Železnou Rudu. Na železničním viaduktu, přes vodoteč potoka Řezná, muž spatřil uhynulého rysa. Policisté z obvodního oddělení v Železné Rudě na místě zjistili, že se skutečně jedná o samce rysa ostrovida, který pravděpodobně zahynul v důsledku srážky s vlakem. Uhynulé zvíře převzal k dalšímu zkoumání pracovník Národního parku Šumava,“ informovala mluvčí policie Dana Ladmanová. Pravděpodobně se jedná o staršího rysa, který se v uvedené oblasti pohyboval už delší dobu. To ale potvrdí až podrobnější prozkoumání jeho ostatků.  

„Jde o prvního usmrceného rysa nalezeného v letošním roce. Chtěl bych říci, že doufáme, že bude i posledním, ale to se bohužel nestane. Na území Šumavy se v posledních letech výrazně opravily místní komunikace a v důsledku toho se i zrychlila doprava. Řidiči jezdí rychleji a pod koly jejich vozidel hynou nejen rysové, ale loni jsme měli například i prvního usmrceného vlka,“ uvedl mluvčí NP Šumava Jan Dvořák.

Na jihozápadě republiky může pobývat kolem 100 rysů

Experti z národního parku i CHKO Šumava mají zmapované nejrizikovější komunikace pro rysy. Jedná se o jihočeskou silnici I/4 poblíž Strážného. Dalším takovým smrtelným místem pro rysy je silnice mezi Hartmanicemi a Železnou Rudou v oblasti kolem Skelné. „Mají tam historicky daný migrační koridor,“ konstatoval mluvčí Dvořák. Několik rysů ovšem usmrtí i pytláci.  

Na území o rozloze 13 000 čtverečních kilometrů, které zahrnuje oblast Šumavy, Bavorského lesa, Českého lesa i Brd, by se aktuálně podle Dvořáka mělo pohybovat kolem 100 rysů. Svědčí o tom údaje z fotopastí. Některá zvířata si udržují svá teritoria, některá jen procházejí. Až ze Šumavy dokázal ve zdraví přejít na území CHKO Brdy mladý rys, kterého tam zachytila fotopast. Potvrdilo to porovnání snímků z šumavských fotopastí. Každé zvíře má totiž jedinečnou kresbu, která při podrobném zkoumání umožňuje jeho přesnou identifikaci.

„Díky moderním metodám výzkumu víme, že rys, kterého zachytila fotopast v Brdech, se v roce 2017 narodil rysici zvané „Majka“ ve střední části národního parku Šumava. Tady byl naposledy zaznamenán ještě jako kotě závislé na matce v lednu 2018. Odtud se vydal do Brd, což je vzdušnou čarou nejméně sedmdesát kilometrů,“ vysvětluje Luděk Bufka, zoolog národního parku Šumava, který se výzkumu rysů dlouhodobě věnuje. Tento rys se později dokázal z Brd ve zdraví vrátit zpět na Šumavu, kde byl opět zaznamenán jeho pohyb. Cestou dokázal překonat celou řadu velmi frekventovaných komunikací.

Rys ostrovid patří mezi skrytě žijící druhy, jejichž populační hustoty jsou nízké. Na Šumavě žije jeden dospělý jedinec na ploše 100 čtverečních kilometrů. Zároveň mají jednotliví dospělí rysi veliké domovské okrsky čítající stovky čtverečních kilometrů. Mladí jedinci jsou mnohdy nuceni projít mnoho desítek kilometrů při hledání vlastních teritorií. Poradit si dokáží i s lidmi obydlenou krajinou. Ta, společně se stále hustší a rychlejší dopravou a pytláctvím, patří k nejzásadnějším překážkám v osidlování nových domovů.

Vedle rysů a vlka se v oblasti Šumavy čas od času stane obětí dopravních nehod také los evropský. Nejčastěji automobily usmrtí srnky, jeleny, divoká prasata nebo jezevce. Výjimkou nejsou ani přejeté vydry nebo bobři.  

Ohodnoť článek

Foto NP Šumava

Štítky rys, usmrcený rys, rys přejetý vlakem, přejetý rys, NP Šumava, CHKO, silnice, doprava, Plzeňský, Jihočeský, Šumava, Železná Ruda, Alžbětín, Jan Dvořák, národní park, Brdy, Národní park Šumava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlak usmrtil rysa nedaleko od Železné Rudy, nejčastěji hynou tyto šelmy na silnicích  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.