Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Centrální plzeňský obvod nabízí občanům patronát nad stromy nebo jejich adopci

Chcete si adoptovat nově vysazený strom v Plzni? Teď máte možnost. Centrální městský obvod totiž přichází s novým projektem, jehož cílem je na předem vybraných místech vysázet stromy, o které se pak budou lidí starat.

„Chtěli bychom vysadit deset nových stromů, které si kdokoli může vzít do své péče a bude dohlížet na jejich růst a zdraví. Každému, kdo se tak rozhodne, nechá obvod na své náklady umístit ke stromu cedulku se jménem opatrovníka či patrona,“ informuje David Procházka (ANO), starosta plzeňského centrálního obvodu.

Kde a jaké dřeviny plánuje obvod vysadit? Lípa srdčitá – Přeštická ul. u domu č. 5, okrasná třešeň - Terezie Brzkové ul. poblíž č. 37, červený dub – Pecháčkova ul. poblíž č. 37, červený dub – Pecháčkova ul. poblíž č. 24, červený dub - Heyrovského 42 a 44, lípa velkolistá – Bolzanova ulice, lípa zelená – Mánesova u domu č. 48, okrasná třešeň – Edvarda Beneše před FN Bory a dřezovec trojtrnný – Šimerova ul. poblíž fontány.

„Občané a také organizace mohou rovněž navrhnout výsadbu stromu na místě, které si sami vyberou, ale to je nutné konzultovat s Odborem dopravy a životního prostředí ÚMO Plzeň 3, neboť ne všechny pozemky na území obvodu jsou městské a je také nutno prověřit, jaké inženýrské sítě jsou zde umístěné,“ vysvětluje starosta David Procházka.

Projekt se ovšem neomezuje na nově vysazené stromy. Občané mohou kontrolovat a pečovat o stromy již vzrostlé, které si sami vyberou, či k nim mají citovou vazbu. Zde by pak péče představovala zálivku a kontrolu růstu dřeviny. Ostatní odborné zásahy pak bude provádět Odbor dopravy a životního prostředí ÚMO Plzeň 3.

Výsadba stromů je plánována na dobu vegetačního klidu, tedy od 1. října 2020 do 31. března 2021. Zájemci o patronát nebo adopci stromu se mohou hlásit na centrálním úřadu.

„Věřím, že mezi spoluobčany najdeme dostatek zájemců, kterým není lhostejné naše životní prostředí. Mohou se tak aktivně podílet na výsadbě stromu a péči o něj a tím vyjádřit a pěstovat svůj vztah k místu, ve kterém žijí. Nejenom že zkrášlí a vylepší prostor kolem nás, ale také zároveň předají strom a užitek z něj dalším generacím,“ doplnil David Procházka.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky sázení stromů, adopce stromů, životní prostředí, MO Plzeň 3, centrální obvod, David Procházka, strom, Plzeň, dub, adopce, Terezie Brzková, Edvard Beneš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Centrální plzeňský obvod nabízí občanům patronát nad stromy nebo jejich adopci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.