Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

V nových autobusech lidé vítají hlavně více prostoru a klimatizaci

Zbrusu nové modré autobusy vyjedou na silnice Plzeňského kraje už v neděli. O pár dní dříve ale zaparkovaly na náměstí Republiky v Plzni. Lidé tak mohli do vozů nahlédnout nebo se dozvědět bližší informace o jízdních řádech nebo cenách jízdného.

I přes nepřízeň počasí se lidé dorazili podívat na autobusy, které budou co nevidět brázdit krajské silnice. Na místě byly po celý den také hostesky, které lidem odpovídaly na jejich dotazy. Ty se většinou točili kolem toho samého. „Často se ptali na jízdní řády a ceny. Také je hodně zajímalo, jestli se bude moct jezdit na Plzeňskou kartu,“ uvedla jedna ze slečen.

Jízdní řády jsou všechny na Idosu, takže nejsnazší způsob je se podívat na tyto webové stránky. Také jsme už poslali jízdní řády obcím, které projevily zájem. Je možné platit i Plzeňskou kartou i tu společnou jízdenku, co bude od 1. července. Teď je to prvních 14 dní jednoduché, zaplatí 12 korun a jedou,“ vyjasnil dotazy krajský radní pro dopravu Pavel Čížek.

Je fajn, že tam nejsou ty schody, že jsou nízkopodlažní. V porovnání s těmi předtím, kde byli lidi hrozně napasovaní na sebe, tak tady je vidět, že to pohodlí má. Taky ta klimatizace v létě. Vypadá to slibně,“ uvedla jedna z dam, která přišla nové autobusy omrknout.

Náměstkyně hejtmana Marcela Krejsová poté v proslovu připomněla, že to byla dlouhá cesta k oné revoluci v dopravě. A nebylo zprvu hned jasné kudy přesně se vydají.

Jedna část prosazovala, že budeme mít vlastního autobusového dopravce, že si nakoupíme ty autobusy, že budeme zaměstnávat ty řidiče a proti tomu šel ten názor, který naštěstí zvítězil, a to je tato verze. Že tedy si toho dopravce vysoutěžíme, že nebudeme zaměstnávat ty šoféry a myslím si, že to je ta správná myšlenka dávat veřejné finanční prostředky do veřejných soutěží ať se ty firmy o zakázky uchází a tím udržují ekonomiku této země v chodu,“ vzpomněla Marcela Krejsová.

Kraj musel také vyřešit nejen podmínky veřejné soutěže, ale i připravit celý koncept dopravy. S tím jim pomohla ČVÚT, která navrhla, jak je možné nejlépe navázat vlakové a autobusové spoje nebo přestupní terminály.

„Řešilo se celkem 23 projektů, které musely být hotovy do doby, než vyjedou autobusy, tady bych chtěl poděkovat všem spolupracovníkům. To, že bude jedna jízdenka v Plzeňském kraji přestupní jednorázová, to je naprostá revoluce, bude se moci platit kartou i mobilem, takže každého přivítáme na palubě,“ dodal závěrem Čížek.

Nové vozy vyjedou na silnice už tuto neděli.  Aktualizované jízdní řády jsou k nalezení ve vyhledávači www.jezdimepokraji.cz nebo na webu idos.cz

Ohodnoť článek

Autoři | Foto

Štítky Arriva, doprava, Plzeňský kraj, Plzeňská karta, jízdné, jízdní řád, Plzeň, Náměstí republiky, Pavel Čížek, Marcela Krejsová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nových autobusech lidé vítají hlavně více prostoru a klimatizaci  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.