Počasí dnes19 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Pivovar se po nucené přestávce otevírá turistům, přístupný je zatím pouze jeden okruh

Poznat tajemství výroby piva nebo zavírat do historického podzemí. Na to si turisté museli nechat zajít chuť na více jak dva měsíce. Nyní, když se vše pomalu vrací do starých kolejí, otevírá své brány i pivovar. Zatím jde ovšem o jednu prohlídkovou trasu. Jak se otevřou další ukáže čas.

Pivovar patří mezi nejoblíbenější turisté cíle v Plzeňském kraji. Jen minulý rok sem zavítalo přes 591 tisíc návštěvníků. Těm se brány prohlídkových tras uzavřely 13. března. A to včetně Pivovarského muzea i historického podzemí.

,,V souladu s pozvolným uvolňováním opatření jsme nejprve otevřeli 27. dubna dárkovou prodejnu na nádvoří plzeňského pivovaru a od pondělí 25. 5. pak pro veřejnost otevíráme i trasu Pilsner Urquell. Primárně jsou prohlídky v češtině, každý den máme ale také alespoň jednu prohlídku v angličtině. Postupně jich budeme přidávat více, stejně jako prohlídky v dalších jazycích, podle zájmu a množství zahraničních turistů. říká mluvčí pivovaru Zdeněk Kovář.

Většina turistů přicházejících do pivovaru jsou ti z tuzemska. Druhou nejpočetnější skupinou jsou Asiaté a to především hosté z Číny. Hned za nimi jsou sousední Němci. V prostorách, které už jsou veřejnosti přístupné nechybí bezdotykové dávkovače desinfekce na ruce. V každé skupině může být na prohlídce maximálně 30 osob. Uvnitř je už rouška samozřejmostí.

Omezila se i výroba

Pivovary Plzeňského Prazdroje se svou výrobou poslední týdnech zaměřili na lahvová a plechovková piva. Propad prodejů je  přesto v řádech desítek procent.

,,Celkové dopady vládních nařízení na pivovar jsou drastické. Propad prodejů byl v řádech desítek procent. Zásadní pro nás bylo, že jsme neprodávali čepované pivo do hospod a tento výpadek nelze ničím nahradit,“ uvedl Kovář.

Kdo krizi nejvíce pocítil byli i provozovatelé restaurací. Pivovar se jim proto snažil pomoci například kompenzací za sudy a tanky, které během uzavření expirovali. Zároveň bylo nutné hospodu i výčep řádně zakonzervovat. V neposlední řadě mohli hospodští žádat o úvěr z programu COVID.

,,A zapojili jsme se i do iniciativy České svazu pivovarů a sladoven s názvem Zachraň hospodu, přes kterou si mohou spotřebitelé koupit voucher do svého oblíbeného podniku a pomoci mu tak finančně překlenout toto těžké období,“ dodává  Kovář.

Do této iniciativy se zapojilo 329 pivovarů. Zároveň na pondělní otevření restaurací bylo první plzeňské pivo takzvaně na účet pivovaru. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto prazdroj.cz

Štítky pivovar, prazdroj, Plzeň, turismus, prohlídky, Zdeněk Kovář, Plzeňský Prazdroj, a. s., pivo, hospoda, Plzeňský kraj, Český svaz pivovarů a sladoven, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pivovar se po nucené přestávce otevírá turistům, přístupný  je zatím pouze jeden okruh  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.