Počasí dnes5 °C, zítra5,8 °C
Středa 5. března 2025  |  Svátek má Kazimír
Bez reklam

Nebezpečná dřina, zruční bednáři slavného pivovaru smolí 20 obřích ležáckých sudů tradiční metodou

Autoři | Tisková zpráva | Foto Se svolením Plzeňský Prazdroj

Tradiční jarní smolení dubových ležáckých sudů vážících až 950 kilogramů odstartovala bednářská parta v pivovaru Plzeňský Prazdroj. Nový vnitřní povrch ze smoly uvařené podle vlastní receptury aktuálně dostane 20 ležáckých sudů z více než stovky. V historických pivovarských sklepích pak v těchto sudech zraje část várky Pilsner Urquell identicky jako před 182 lety.

Kvašení a zrání ležáku v dubových sudech a původních podmínkách je klíčové pro sledování neměnné chuti plzeňského piva. Sládkům tak umožňuje porovnávat pivo uvařené tradičním a moderním technologickým postupem a strážit jeho stále stejnou chuť. Prazdroj má ve svých sklepích více než stovku ležáckých dřevěných sudů, které pivovarští bednáři pravidelně udržují a opravují. Zpravidla na jaře a na podzim část sudů vyvalí ze sklepů a vysmolí.

„Smolení je tradiční postup údržby dřevěných sudů, který je prakticky celou pivovarskou historii neměnný. Jde vlastně o dezinfekci dubového sudu před jeho opětovným naplněním pivem. Velký ležácký sud má objem až 40 hektolitrů a prázdný váží až 950 kg. Práce vyžaduje přítomnost všech osmi členů party, hodně opatrnosti i obratnosti,“ vysvětluje mistr plzeňských bednářů Karel Hofman.

Přeštorcovat sud dá fušku

A jak takové smolení tradiční metodou vypadá v praxi? Zatímco se za pomocí plynového hořáku vypaluje ze sudů stará smola, ta nová se vaří v kotli při teplotě 200 °C. Základním materiálem pro výrobu smoly je pryskyřice, která se získává z jehličnatých stromů, hlavně z borovic. Je to směs kanadské, americké i čínské pryskyřice s parafínem a medicinálními oleji. Přesný poměr tohoto receptu je tajný. Když bednáři nalijí do útrob prvního sudu asi čtyřicet litrů smoly, přichází na scénu kolega s respirátorem na obličeji. V oblaku silně aromatických par uzavírá pomocí speciálních dvířek sud.

Hned potom nastává nejdůležitější a poměrně nebezpečná záležitost. Obří sud se totiž musí „přeštorcovat.“ Několik fachmanů zvedá a vzápětí převrací sud vzhůru nohama nacvičeným chvatem. Potom sud kutálejí po nádvoří pivovaru a všechno musí jít stranou, aby nikdo nepřišel k úrazu. Smola uvnitř rotujícího sudu se musí rovnoměrně rozlít a usadit na jeho stěnách. Tato vrstva zajistí, že pivo nebude v přímém kontaktu se dřevem, aby z něj nepřebíralo nežádoucí vůně a chutě. Další bednář pak z čerstvě vysmoleného sudu vyráží špunt. Ten vyletí jako raketa a ze sudu se vyvalí syčící pára. Přebytečná smola se vylije do džberu. Sud je hotový a na řadu může přijít další kousek. V takto vysmolených sudech pak zraje pivo až 70 dní.

I když se pivovarské technologie v čase modernizují, například kvůli snížení spotřeby energií a produkce emisí, zlepšení hygienických standardů nebo pro vyšší efektivitu práce, klíčové prvky výroby plzeňského ležáku zůstávají stejné. U piva Pilsner Urquell mezi ně patří trojité rmutování, přímé ohřívání měděných kotlů ohněm nebo pomalé studené kvašení a dokvašování. Chuť plzeňského piva tím zůstává stejná.

„Víme to i proto, že pravidelně porovnáváme pivo uvařené v moderním zařízení s pivem kvašeným v dřevěných kádích a dozrávajícím tradiční metodou v dubových sudech v našich historických sklepích. Tohle srovnání můžeme dělat právě díky tomu, že v našem pivovaru pořád máme bednářskou partu, což je v současném pivovarském světě unikát,“ vysvětluje emeritní vrchní sládek Plzeňského Prazdroje Václav Berka.

Zlatá léta bednářského řemesla v Prazdroji byla na přelomu 19. a 20. století. V té době měl pivovar ve svých sklepích až 7000 velkých dubových ležáckých sudů a další tisíce menších soudků v oběhu. Těch bylo za první republiky až půl milionu. Každoročně se navíc ve strojní bednárně vyrobilo na 40 000 nových sudů. A pivovar zaměstnával až 150 bednářů. S tím, jak byly dřevěné sudy postupně nahrazovány kovovými, význam bednářského řemesla klesal.

Parta bednářů je unikátní

Plzeňský Prazdroj se ale zasadil o to, aby tradiční bednářské pivovarnické řemeslo přetrvalo i ve 21. století. Dnes plzeňská parta čítá osm bednářů a je pravděpodobně poslední bednářskou partou na světě pracující přímo v pivovaru. Nejčastěji vyrábějí tzv. transportní soudky menších objemů do 50 litrů, kterých vzniká ročně několik desítek a jejichž výroba trvá zhruba tři dny. Velký ležácký sud o objemu 40 hektolitrů pak dvěma bednářům zabere zhruba měsíc.

„Na výrobu sudů používáme výhradně dubové dřevo rostlé na tvrdém podloží, kde duby rostou pomalu, čímž vzniká husté dřevo s letokruhy velmi blízko u sebe. Než se dřevo použije na výrobu sudů, schne přirozenou cestou 6 až 10 let. Vychází to zhruba tak, že jeden centimetr dřeva schne jeden rok,“ říká Karel Hofman. Práce plzeňské party bednářů je natolik unikátní, že byli v roce 2018 zapsáni na národní Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury České republiky.

Pivní kultura v České republice se letos v lednu dostala na Seznam nemateriálních statků tradiční lidové kultury ČR, čímž se přiblížila možnosti ucházet se o zápis na světový seznam UNESCO. Pivní kulturu do seznamu zařadilo ministerstvo kultury. Účelem seznamu je ochrana a rozvoj nemateriálního kulturního dědictví na území ČR V Česku je přes 550 pivovarů, pivovarnický sektor zaměstnává zhruba 65 000 lidí a za rok 2023 přinesl na daních do státního rozpočtu 29 miliard korun.

Malý slovník bednářsko-český: amerikán - dvouručičkový hoblík, beránek - čtyřručičkový spárovací hoblík, dědek - předchůdce svěráku, druhá pláň - třetí obruč, hlava - horní a spodní část sudu, hlavák - první obruč, houvín - klacek na zatažení dna do zejku, karhobl - hoblík na hoblování vnitřku sudu, kopris - měrka při vyklepávání sudu, krajíc - nejvyšší bod sudu, kukna - polotovar sudu, kymák - hoblík na drážku, lágr - nejkratší bod sudu, macek - velký hoblík, měrka - měřidlo na počítání objemu sudu, modla - úhelník na kulatost sudu, pajcr - ruční nástroj na zvedání sudu, pas - střední část sudu, pasový obruč - čtvrtá obruč, první pláň - druhá obruč, přisekávačka - sekera na osekávání dna, ráfcígl - nástroj na natažení obruče na nádobu, rejfek - prohlubeň na dně sudu, satan - řetěz na stahování sudu, sedák - nástroj na utahování, strajbovat - utáhnout obruče, šnepráv - pomocná obruč, šrupák - hoblík na dužiny a dna, štorcovat - převracet sud při smolení, tafermit - tuk na namazání dvířek sudu, teksna - sekera na vysekávání hlav sudu, věnečník - hoblík na úpravu rejfku sudu, vyzejkovat - udělat drážku na dno, zaštemovat - zarovnat

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky smolení sudů, pivovarští bednáři, ležácké sudy, pivovarské sudy, sud, bednář, Pilsner Urquell, Karel Hofman, Václav Berka, Světové dědictví UNESCO

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nebezpečná dřina, zruční bednáři slavného pivovaru smolí 20 obřích ležáckých sudů tradiční metodou  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.