Počasí dnes15 °C, zítra16 °C
Pondělí 28. října 2024  |  Svátek má Státní svátek
Bez reklam

Turistické značení se na trasách v Česku obnovuje jednou za tři roky. Díky tomu na výletech nezabloudíme

Na našich výletech do přírody nezabloudíme díky barevných značkám a skvělé práci Klubu českých turistů. Značením tras se klub zabývá již od roku 1889, kdy značkaři spojili červenou značkou Štěchovice a Svatojánské proudy. O značení v části Šumavy na území Klatovska a Železnorudska se stará klatovský odbor Klubu českých turistů. Ten nyní udržuje celkem 624 km pěších tras. Dva šumavské značkaře jsme potkali a vyzpovídali při obnově značení na Špičáku.

Na trasách v gesci Klubu českých turistů Klatovy je použito 135 směrovníků, 1346 směrovek a tabulek a 40 turistických map a stojanů. O údržbu značení i o vyznačování nových tras se stará celkem 41 vyškolených značkařů. Někteří značkaři se rovněž podílejí na značení lyžařských a cyklistických tras.

S plechovkami barev a se štětci v ruce jsme potkali u nádraží na šumavském Špičáku dvojici značkařů v akci. „Jdeme na Čertovo jezero, chodíme tak dvakrát do roka značkovat. Turistické značení se obnovuje na trasách jedou za tři roky. Trasy ke značení si nevybíráme podle našeho přání. Vybírá to Klub českých turistů, podle toho, jak je potřeba. Přidělí nám trasu a pak vyrážíme. Teď ještě po nějakých dalších značkařích doděláváme nějaké trasy. V zimě a za mokra, když je povrch značky mokrý, tak se samozřejmě neznačkuje. Trasy by měly být připravené před létem,“ říká značkař David Flögel.

„Když se značení obnovuje, tak používáme jen štětec a barvu. Na nové značky se používá i šablona. Ale se šablonou je dost obtížná práce. Ta šablona je pak špinavá a máte ji na sobě různě obtisknutou. Toho se prostě člověk nevyvaruje. Já značkuji už čtyři roky, David dva roky,“ říká zkušená značkařka Šárka Fryjová. Nejraději ze všeho má trasu na horu Ostrý, kam chodí i dvakrát týdně. „Ale nejlepší trasa tam vede z německé strany. Ta z české strany je extrémně dlouhá,“ dodává se smíchem Šárka.

V roce 2023 obnovili značkaři Klubu českých turistů Klatovy 210 km značení. Nejedná se pouze o obnovu turistických značek, ale též o údržbu nosných prvků, tedy směrovníků. Ty se upravují v pětiletém cyklu. Pro rok 2024 měl klub v plánu obnovu 205 km značených tras.

Turistické trasy jsou v ČR značeny čtvercovými pásovými značkami Krajní barvy vyjadřují typ trasy: bílé - pěší, oranžové - lyžařské a žluté potom cyklistické trasy. Prostřední barva je barvou tzv. vedoucí a podle ní se určuje barva trasy, resp. značky (např. po první značce půjdete po červené). Jako vedoucích barev se používá červená, modrá, zelená a žlutá. Tyto značky se odlišují také velikostí, např. pěší a lyžařské mají vel. 100 × 100 mm, cyklo 140 × 140 mm. Mění-li trasa směr a není možno tuto situaci vyznačit značkami použijí se šipky, které na změnu nejen upozorní, ale přímo nás do nového směru navedou. Prochází-li stejným úsekem několik tras různých vedoucích barev, jsou umístěny vždy společně.

Na Šumavě nezabloudíme díky dokonale značeným turistickým trasám. Velkou část vyznačil a vymyslel Václav Vavrýn

Milovníci Šumavy vyrážejí každým dnem za svým cílem po barevně značených turistických trasách. Málokdo ale ví, že za velkou částí těchto tras je jméno Václava Vavrýna, školního ředitele a předsedy Klubu českých turistů v Sušici. Tento neúnavný...

Ohodnoť článek

Foto Richard Beneš | Zdroj Klub českých turistů Klatovy

Štítky turistické značení, značkaři, Klub českých turistů, turistika, značky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Turistické značení se na trasách v Česku obnovuje jednou za tři roky. Díky tomu na výletech nezabloudíme  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.