Počasí dnes14 °C, zítra17 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

Pamatuje si jen dvě rány, pak omdlela. U soudu vypovídala Ukrajinka, kterou měl na pouti zbít kolotočář

Ukrajinka, kterou loni podle obžaloby zbil v Plasích muž od kolotočů, u soudu v Plzni řekla, že si pamatuje dvě rány, pak omdlela. Uvedla, že útočník ji uhodil pěstí a jednou loktem, víc si nepamatuje a probrala se až v nemocnici. Z napadení dvou Ukrajinek je obžalovaný devětačtyřicetiletý majitel pouťových atrakcí Zdeněk Holzknecht. Státní zástupkyně ho obžalovala z ublížení na zdraví, z výtržnictví a z násilí proti skupině obyvatel a proti jednotlivci. Hrozí mu až pětileté vězení. Muž vinu odmítá, mluví jen o pošťuchování.

Čtyřiatřicetiletá žena loňský incident z pouti v Plasích na severním Plzeňsku popisovala v nepřítomnosti obžalovaného. Uvedla, že se ho dodnes bojí. Podle spisu po útoku skončila se zlomeným nosem a zlomenou čelistí v nemocnici. U soudu popsala, že v neděli 13. srpna večer seděly s kamarádkou na obrubníku bruslařské dráhy, měly u sebe malé děti a dva kočárky. Kolem projíždělo po trávě osobní auto s přívěsem a řidič na ně křičel. Kamarádka se ho ptala, co mu vadí. Muž pak podle ženy zakřičel „Ukrajina?" a když mu přitakaly, zastavil auto a začal čtyřiačtyřicetiletou kamarádku bít a tahat jí za vlasy. „Já jsem přišla zezadu, uhodila jsem ho a zeptala se, co to dělá, protože hrozně brečely naše děti," řekla u soudu cizinka. Nato se prý Holzknecht otočil a udeřil ji.

Musela vysvětlovat rozpory ve svých výpovědích

„Nechápu, proč to udělal. Je to muž, mohl se zachovat jinak," řekla při víc než tříhodinovém výslechu u soudu drobná žena, která žije s dětmi v Česku od předloňského října. Nedokáže si vybavit podobu muže, který ji napadl. Ani by ho prý nepoznala. Strach, trauma i bolesti v obličeji ale podle svých slov pociťuje dosud. Musela vysvětlovat rozpory ve svých výpovědích. Na policii například řekla, že daný den pila jen mírně alkoholický nápoj Frisco. U soudu přiznala, že pila vodku. Testy prokázaly, že měla po incidentu v krvi 2,4 promile alkoholu, což odpovídá těžké opilosti. Žena ale soudkyni tvrdila, že se chovala normálně a opilá nebyla. Lišil se i její popis útoku. Teď řekla, že útočník ji udeřil dvakrát pěstí a jednou loktem, na policii se ale o úderu loktem nezmínila. Později připustila, že si pamatuje dva údery, třetí už ne, pověděla jí o něm následně její dcera.

Obžalovaný vinu odmítá

Obžalovaný v červnu řekl, že měl dojem, že ženy byly pod vlivem alkoholu. Kritický den jel podle svých slov autem s osmimetrovým vlekem složit pouťovou atrakci. Ženy s dětmi seděly na obrubníku, nohy měly natažené do cesty a okolo sebe měly několik lahví od alkoholu, tvrdil muž. Když kvůli nim nemohl projet, řekl jim, aby mu uhnuly, ženy ale podle něj reagovaly hádkou a křikem. „Asi jsme si jazykově nerozuměli, z jejich strany vznikl verbální konflikt. Zdálo se mi, že jsou v podnapilém stavu. Byla tam slovní výměna, slovní rozepře, začalo nějaké šťouchání. Domnívám se, že hlavní roli tam z jejich strany hrál alkohol," vypověděl Holzknecht.

Podle loňského průzkumu společnosti PAQ Research čelila agresi vůči svému původu více než polovina ukrajinských uprchlíků v Česku. Celkem 57 % dotázaných odpovědělo, že zažilo nějaký druh slovní agrese. Pět procent z nich přiznalo, že na ně někdo fyzicky zaútočil. Agresoři podle průzkumu častěji útočí na ženy než na ukrajinské muže.  

Podle obžaloby ženám rasisticky vulgárně nadával, poté starší ženu nejméně třikrát udeřil otevřenou dlaní do obličeje. Cizinka se bránila a podařilo se jí nastoupit do jeho auta a chtěla vzít klíčky. On se ji snažil vytáhnout z auta za vlasy. Mladší žena ho nato zezadu uhodila. „Na což obviněný reagoval tím, že ji nejméně dvakrát udeřil rukou sevřenou v pěst do obličeje, poškozená upadla na trávník a zůstala bezvládně ležet," stojí v obžalobě. Soud bude pokračovat v listopadu výslechem druhé napadené Ukrajinky.

Na Ukrajince útočil už v minulosti

Nenávistných výpadů se však podnikatel dopouštěl ještě před incidentem v Plasích. Například uživatelka Barbora Mercury na sociální síti X připomněla akci v Praze, kde jeden z demonstrantů zaútočil na projíždějící auto s ukrajinskou registrační značkou.

„Vzpomínáte si, jak v březnu po Rajchliádě napadl agresivní flastenec Ukrajince v autě? Tehdy můj tweet okomentoval nějaký Zdenek H. Koho by napadlo, že je to takové hovado, které v budoucnu zmlátí bezdůvodně dvě Ukrajinky v Plasích,“ napsala a sdílela příspěvek, pod který Zdeněk H. stručně napsal „Ukrajinský zkurv*syni“.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky napadení Ukrajinek, surový útok, Ukrajinky, vazba, Plasy, útok v Plasích, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pamatuje si jen dvě rány, pak omdlela. U soudu vypovídala Ukrajinka, kterou měl na pouti zbít kolotočář  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.