Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Požár slavného německého dramatika Schimmelpfenniga se poprvé představí na české scéně

Divadelní hra vypráví příběh dvou vesnic, které se vlivem série katastrof rozkmotří a místo vzájemné pospolitosti nastupuje nevraživost. Inscenace Požár vypráví o zkáze světa, potřebě lidské solidarity i o uprchlictví. Soubor plzeňského Divadla J. K. Tyla dílo německého dramatika Schimmelpfenniga uvede poprvé v sobotu 20. dubna na Malé scéně.

Příběh vypráví o dvou vesnicích, které odděluje potok. Jednu obec stíhají různé pohromy, zatímco té druhé se neštěstí vyhýbají. Jedna víska vzkvétá, druhá upadá do beznaděje. Klidný potok se postupně mění v divokou řeku a u bohatší vesnice roste lhostejnost pomoci slabším sousedům. Velký požár ale jedné noci donutí nastoupit obyvatele obou vesnic na záchrannou loď a vydat se na širé moře.

V inscenaci v překladu Michala Kotrouše hraje osm herců - Jana Ondrušková, Nicole Tisotová, Kamila Šmejkalová, Apolena Veldová, Eliška Vocelová, Matyáš Greif, Vladimír Pokorný a Petr Urban.

„V centru mého inscenačního pojetí stojí lidská solidarita. V jádru celého příběhu pak stojí každý z nás a náš postoj ke světu, který je hrou podroben zkoušce, zdali jsme stále ještě lidmi,“ uvedl režisér Josef Doležal. Malou scénu rozdělil na dvě proti sobě stojící hlediště. Diváci se tak náhodně stanou součástí jedné z vesnic.

„Uprostřed hracího prostoru stojí dlouhá úzká lávka, naše jeviště. Proti sobě pak stojí dvě skupiny lidí, kteří na sebe hledí přes tekoucí řeku. Jako tvůrce i jako divák mám rád, když se zobrazovaný svět netopí v obecnosti, ale má své pevně stanovené kořeny. I proto jsme naše vesnice umístili do západoslovanského světa. Následná cesta k folklóru už byla přirozená. Ruku v ruce zde půjde tanec, zpěv a herectví. To vše je doprovázeno nahranou i živou hudbou v podání dvou bubeníků,“ přiblížil režisér.

Podle dramaturga Zdeňka Janála je autor Roland Schimmelpfennig známý svou společenskou angažovaností i nevšedním stylem psaní ve formě volného verše. Plzeňské provedení klade také velký důraz na choreografii Markéty Pospíšilové, baletní mistryně a donedávna členky prestižního souboru Les Ballets de Monte-Carlo. „Inspirací nám byla na jedné straně opět lidovost a její taneční projevy, na straně druhé pak současný výrazový tanec,“ vysvětluje Doležal. Inscenační tým doplňuje ukrajinská kostýmní výtvarnice Olena Zahrebnina.

Hra Požár vznikla na objednávku Národního divadla v Mannheimu, kde měla svoji světovou premiéru v lednu 2017. Akcentuje tragédii lidí, kteří ve snaze dostat se ze své země umírají na moři. DJKT před deseti lety inscenovalo Schimmelpfennigovu hru Push Up (Cesta vzhůru).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Irena Štěrbová

Štítky DJKT, divadlo, Požár, Tylovo divadlo, plzeňské divadlo, divadelní hra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár slavného německého dramatika Schimmelpfenniga se poprvé představí na české scéně  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.