Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Sochař a mistr recyklace vystavuje v galerii odřezané střechy a kapoty aut

Plzeňský sochař Benedikt Tolar, který opět dostál svému přízvisku “mistr recyklace“, aktuálně vystavuje v Galerii města Plzně. Vedle objektů, tvořených z odřezaných střech a kapot aut či satelitů, figurují na výstavě i doplňkové instalace. Sochařovu tvorbu mohou Plzeňané znát například díky Autoparku, kdy na nádvoří DEPO2015 osázel stará auta zelení. Ve městě umístil také například třímetrovou Kuličku nebo před lety zabalil slavné betonové vejce před divadlem do alobalu jako bonbon.

„Tvůrčí kreativita Benedikta Tolara vychází z neustálého pozorování reality. Ve věcech, které běžný člověk přejde bez povšimnutí, již předem pozoruje budoucí artefakty. Základem jeho práce se tak stala především recyklace, ke které se postupně přidalo i ekologické smýšlení. Svým typicky svérázným humorem kriticky reaguje na současnost, na nadbytek materiálu i nedostatek zeleně,“ uvádí galerie k aktuální výstavě s názvem Rekonstrukce střechy.

Předloni upoutal sochař instalací v centru Plzně, kde se objevila obří kulička s průměrem přes tři metry. Dílo z hliníku, oceli a polyuretanu mělo vzbudit záměr o tvorbu ve veřejném prostoru, zdroj: Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara


Vedle objektů, tvořených z odřezaných střech a kapot aut či satelitů, jsou na výstavě i doplňkové instalace, díky kterým může návštěvník nahlédnout do sochařova ateliéru a pochopit tak postup jeho práce i zvolenou techniku. „Někdy pracuje autor pouze na úpravě tvaru daného objektu a na zakonzervování jeho původního povrchu, jindy se dlouhým procesem broušení dostává k mnoha vrstvám, které odkrývají překvapivé kombinace barev a abstraktních tvarů,“ popisují organizátoři výstavy, která bude k vidění do 2. června.

Benedikt Tolar je známý svým svérázným smyslem pro humor a jeho díla mohou Plzeňané znát například z nádvoří DEPO2015, kde osázel stará auta zelení a vytvořil doslova AUTOPARK. Na festivalu Blik Blik zase mohli návštěvníci v minulosti obdivovat nasvícené a roztančené vany. Velké debaty u veřejnosti svého času vzbuzovala stavba Nového divadla a s ní spojeného obřího betonového vejce. V rámci akce PechaKucha Night v roce 2018 se vejce proměnilo na Pilsen surprise. Podobu obřího bonbonu vdechnul soše právě Benedikt Tolar. Veřejnost tento počin přijala s úsměvem.

V roce 2018 se obří betonové vejce proměnilo v neméně velký bonbon, zdroj: Fakulta designu a umění Ladislava Sutnara

Benedikt Tolar studoval na pražské Akademii výtvarných umění v ateliérech Karla Nepraše a Vladimíra Skrepla. Svým dílem je zastoupen v Národní galerii v Praze, Západočeské galerii v Plzni či v galerii Klatovy/Klenová, ale také v soukromých českých i zahraničních sbírkách. Vystavuje doma i v zahraničí, pravidelně se účastní festivalů umění ve veřejném prostoru. Je vedoucím ateliéru Socha a prostor na Fakultě designu a umění Ladislava Sutnara Západočeské univerzity v Plzni.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Gelerie města Plzně

Štítky galerie města Plzně, výstava, Benedikt Tolar, mistr recyklace, střechy, kapoty aut

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sochař a mistr recyklace vystavuje v galerii odřezané střechy a kapoty aut  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.