Počasí dnes15 °C, zítra21 °C
Pátek 17. května 2024  |  Svátek má Aneta
Bez reklam

Hledáte dokonalou letní dovolenou? Tahle místa byste letos určitě neměli minout

Přemýšlíte, kde letos strávit léto? Chcete zažít dokonalou dovolenou, ale netoužíte příliš experimentovat? Pak jste tady správně! Filip a Kája z Cestuj levně pro vás připravili pět evropských destinací, které vás určitě nezklamou. A věřte, že je budete chtít procestovat hned všechny.

Ušetřete letos na letenkách. Máme pro vás tipy, jak na to

Rádi byste v létě konečně navštívili vysněnou destinaci, ale bojíte se, že zruinujete svou peněženku? Dost možná zbytečně! Cestovat je možné i za přijatelné ceny – stačí včas zvolit vhodnou strategii. Obzvlášť důležité je to při nákupu letenek,...

Úchvatné pomerančové háje

Bohaté kulturní dědictví, úchvatná příroda a krásné písčité pláže. Mallorca je skvělá volba pro všechny, kteří rádi kombinují odpočinek na pláži s objevováním místní přírody a historie. Pokud se vydáte na turisticky nejoblíbenější místa, určitě nic nezkazíte. Do svých plánů si však určitě připište malebnou vesničku Fornalutx ležící nedaleko města Sollér, jenž je známé úchvatnými pomerančovými háji. Těmi se můžete přímo proplétat díky historické úzkokolejce, která vás úchvatnou krajinou postupně dopraví až do města Palma de Mallorca. Pokud máte rádi opravdové dobrodružství (určitě ale nic nezkazíte ani pláží Es Trenc či Cala Formentor), pak byste měli vyrazit na pláž Torrente de Pareis. Ale pozor! Dostat se sem můžete jen na lodi nebo přes poměrně fyzicky náročnou devítikilometrovou trasu. Ale ten výhled stojí za to!

Nádherný výhled na oceán

Také Madeira nadchne každého, kdo plánuje odpočinek na pláži střídat s výlety po okolí. A že je skutečně co vidět! Najdete zde totiž jedny z nejúchvatnějších vyhlídkových míst v Evropě – Cabo Girao a Pico do Arieiro. Na prvním jmenovaném vás čeká dechberoucí vyhlídka na ostrov a oceán (odvážlivci ocení i prosklenou vyhlídku), na druhém z nich se pak můžete těšit na vrcholky zdejších hor obklopené hustými oblaky. Nepatříte-li zrovna mezi milovníky horské turistiky, určitě se nemusíte bát, že jste tady zbytečně. V hlavním městě Funchal můžete navštívit ikonický trh Mercado dos Lavradores, kde koupíte čerstvé mořské plody, ovoce a další místní produkty. Prozkoumat také můžete Jardim Tropical Mont Palace – nádherné zahrady plné rostlin a umění. Vynechat samozřejmě nemůžete ani pláže s typicky černým pískem – nejhezčí je Praia do Porto Santo či Praia do Formosa.

Životem pulzující ostrovy

Rozmanitější zemi byste hledali jen těžko, a to díky celé řadě ostrovů, s kterými je Řecko neodmyslitelně spjato. Kam ale vyrazit, pokud nechcete na ta nejvíce profláknutá místa? Jedny z nejkrásnějších řeckých pláží najdete na méně známých ostrovech Milos a Sithonia. Doslova v srdci jeskyně je ukrytá Sykia Beach (Milos) – ideální místo na romantický výlet ve dvou, Kriaristi Beach (Sithonia) vás zase zaujme zlatavým pískem, tyrkysově modrou vodou a spíše menšími (ale o to krásnějšími) zátokami. A pár zajímavých tipů máme také pro milovníky historie a architektury. Například ostrov Delos je považován za jedno z nejvýznamnějších archeologických nalezišť v Řecku (ruiny chrámů a soch). Dalším fascinujícím místem je ostrov Patmos, známý především díky klášteru sv. Jana Teologa (zapsaný na seznamu UNESCO, který nabízí úchvatné výhledy na moře a okolní ostrovy.

Výtečná místní kuchyně

Sicílie láká pestrou historií, jedinečnou přírodou a výtečnou kuchyní. Na pobřeží najdete nespočet malebných pláží s bílým pískem a azurovým mořem (například San Vito lo Capo, Isola Bella či Scala dei Turchi). Milovníci kultury a historie ocení bohaté dědictví starověkých civilizací – ujít si určitě nenechte úchvatné archeologické naleziště ve městě Agrigento nebo antické divadlo s výhledem na Etnu a Středozemní moře ve starobylém městě Taorminy. Kromě toho můžete prozkoumat řadu přírodních krás: například národní park Zingaro s úchvatnými útesy, skalními oblouky a malými zátokami s průzračnou vodou. Své putování po Sicílii nezapomeňte zpestřit výtečnou místní kuchyní – určitě byste měli ochutnat arancini (smažené rýžové kuličky plněné sýrem, ragú nebo mořskými plody) a cannoli (sladká pochoutka ve tvaru trubičky plněné ricottovým sýrem a ovocem).

Opomenutý ráj Evropy

Údajně je klenotem Středomoří. Navzdory tomu však Albánie stojí spíše stranou zájmu většiny turistů. Pokud se tedy chcete vyhnout nesmyslně vysokým cenám a přeplněným plážím, jste tady správně! Nejlepší plážová letoviska najdete na Albánské riviéře zejména v okolí obcí Dhërmi a Himara. Určitě byste neměli vynechat stejnojmennou pláž Dhërmi či pláže Drymades, Gjime (s překrásným olivovým hájem) a také Ksamil, v jehož blízkosti navíc leží tři menší ostrovy, na které snadno dojedete na loďce. Pro milovníky přírody je jako stvořené okolí nenápadné vesničky Theth v srdci Albánských Alp. Zdejší turistické trasy vás dovedou například do údolí Valbony (vodopád a řada soutěsek) či k Blue Eye Spring, což je malé přírodní jezírko s průzračně čistou a pitnou vodou. A když už v této části Albánie budete, určitě nevynechejte dechberoucí plavbu po jezeře Koman. Okolní divoká příroda v kombinaci se smaragdově zbarvenou vodní hladinou vám učaruje.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Filip a Kája z Cestuj levně

Štítky pláž, příroda, historie, kuchyně, Řecko, Albánie, Evropa, Praia, Milos, Sithonia, Cestuj levně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hledáte dokonalou letní dovolenou? Tahle místa byste letos určitě neměli minout  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.