Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Velbloudí stádo v plzeňské zoo se rozrostlo o dva členy, nové mládě a chovného samce z Německa

Stádo velbloudů dvouhrbých v plzeňské zoologické zahradě se rozšířilo o dva členy. Narodila se tam samička. O pár dní později dorazil z Německa ani ne roční chovný samec Jafar. Ten nahradí slavného Mulisáka, který nečekaně ve dvaadvaceti letech uhynul. Chov velbloudů má v Plzni dlouholetou tradici, lidé je mohli obdivovat už v 50. letech minulého století.

Ve venkovním výběhu mohou návštěvníci zahrady pozorovat mladou samičku velblouda dvouhrbého, kterou přivedla na svět samice Tereza. Otcem mláděte je Mulisák, který ovšem uhynul.

Chov velbloudů má v plzeňské zoo tradici od 50. let minulého století. Novodobý chov velbloudů dvouhrbých začal v roce 1994 příjezdem samce Haštala a samic Goldie a Gappy. Prvním odchovaným mládětem byla v roce 1997 oblíbená samice Josefína. Dožila se 22 let.

„Mládě se řadí již do 3. desítky velbloudů dvouhrbých neboli drabařů narozených v Plzni, vše začalo v březnu 1997 populární velbloudicí Josefínou,“ uvedl mluvčí zahrady Martin Vobruba.

„Po úhynu samce Mulisáka jsme se ihned začali poohlížet po novém. I k tomuto účelu slouží centrální celosvětová evidence ZIMS. V ní se dají najít nejenom současné stavy zvířat v jednotlivých zoologických zahradách, ale i jejich rodokmen,“ popisuje zooložka Miroslava Palacká.

Kovová socha velbloudice způsobila pořádný poprask v Plzni. Mnozí lidé netuší, že ji má město ve znaku

Pořádné pozdvižení v Plzni způsobila kovová socha velbloudice, která se objevila před novou nákupní zónou na okraji města poblíž hlavního tahu na Karlovy Vary. Na sociálních sítích se objevila celá řada naprosto hloupých komentářů. Lidé se v nich...

 

Samice v plzeňské zahradě pochází z českých zahrad. Po nepříbuzném samci se proto museli poohlédnout za hranicemi. „Nakonec se jako nejvhodnější zdál mladý samec Jafar z německé Zoo Hagenbeck v Hamburku. Druhým kritériem výběru byl přirozený odchov matkou, což je zvláště u samce velmi důležité, protože povaha samců, zvláště během říje je velmi ovlivněna prostředím, ve kterém vyrostli a jejich socializací ve stádě,“ vysvětluje Palacká.

Podle chovatelů jde o krásného zlatého samce, který vzhledem ke svému nízkému věku, vyniká výškou i mohutností. „Transport proběhl bez problémů a již odpoledne Jafar elegantně vystoupil z transportního přívěsu s vidinou odměny v podobě mrkve,“ prozradila zooložka.

První noc strávil ještě sám v boxu a se samicemi seznamoval přes pletivo. Druhý den už je spojili. „Samice ho ihned přijaly jako další mládě a letošní samička získala kamaráda na hraní. Prvních potomků se od Jafara sice dočkáme nejdříve za tři roky, ale vzhledem k mladému věku našich samic to není problém,“ dodala Palacká. Aktuálně je plzeňské velbloudí stádo pětičlenné.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kateřina Misíková

Štítky Zoo Plzeň, plzeňská zoo, chovatelský úspěch, velbloud, velbloud dvouhrbý

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velbloudí stádo v plzeňské zoo se rozrostlo o dva členy, nové mládě a chovného samce z Německa  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.