Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Kovová socha velbloudice způsobila pořádný poprask v Plzni. Mnozí lidé netuší, že ji má město ve znaku

Pořádné pozdvižení v Plzni způsobila kovová socha velbloudice, která se objevila před novou nákupní zónou na okraji města poblíž hlavního tahu na Karlovy Vary. Na sociálních sítích se objevila celá řada naprosto hloupých komentářů. Lidé se v nich podivují nad tím, proč byla ve městě umístěna socha zvířete z arabských zemí, místo tvora z domácích luhů a hájů. Velbloudice do Plzně patří! Město ji má totiž ve svém znaku společně s chrticí a orlicí!

„To se fakt musí lézt arabášům do zadku?“ podivoval se v diskusi na Faceboku pod fotografií kovové velbloudice muž pod přezdívkou Charles B. A podobně se vyjadřovali i další diskutující. „To je jak v Alanye,“ napsala třeba paní Magdalena F. a podobně komentoval dílo i Václav Z., jenž napsal: „Vítejte v Egyptě.“ Další připomněli, že Plzeň už pár soch zvířátek má, třeba růžového králíka na Lochotíně. „To je Plzeň a ne zverimex,“ postěžoval si Luke L. Jiní by zase uvítali tuzemské tvory. „Proč zrovna velbloud? Proč ne třeba nějaké české zvíře? Ale hezký,“ postěžovala si Háňa S.

V diskusi ale samozřejmě nechybí ani příspěvky dobře informovaných Plzeňanů. „Socha je krásná. A k Plzni velbloud patří. Nás mile překvapil. Jen mě mrzí ty negativní ohlasy, proč zrovna velbloud a proč ne české zvíře apod. Kéž by Plzeňáci znali historii a podobu znaku města Plzně,“ podotkla za všechny Lucie K.

Nebuďme zlí na arabské číslice, bez nich by to bylo těžké

O pořádné pozdvižení se postaral svým vtípkem člen facebookové skupiny Klatovští. Zveřejnil totiž anketu, ve které položil otázku, zda lidé chtějí mít na Černé věži v Klatovech arabské číslice. Celkem 405 lidí odpovědělo záporně, za což si...

 

Kovová velbloudí krasavice vážící téměř jednu tunu přišla na svět na Moravě ve vyhlášené Kovozoo ve Starém Městě. Jejím autorem je Jakub Vaňhara. Velbloudice měří na výšku 3,6 metru a na délku 4,7 metru. Do Plzně se dostala po dobrodružné cestě proto, aby oživila prostor před novou nákupní zónou S1 Center Plzeň a stala se tak nepřehlédnutelnou dominantou. A to právě vyhlásilo soutěž, ve které mohou lidé najít jméno pro velbloudí slečnu.

„Velbloudice se u nás vyráběla 2,5 měsíce, zhotovena je ze 70 procent z kovového odpadu. Je to mladší sestřička velbloudice, kterou máme v naší Kovozoo. Plzeňská velbloudice se narodila přímo pro objednávku nákupního centra. A je to úplně poprvé, kdy jsme někomu takto na zakázku vyráběli zvíře. Je to pro nás samozřejmě velká událost. Máme u nás v Kovozoo 400 exponátů zvířat v životní velikosti. Pravidlem je, že to musí být aktuálně žijící živočišný druh,“ informovala Plzeňskou Drbnu Martina Juřenová z týmu Kovozoo.    

Velbloudice je součástí znaku města i kraje     

Každý Plzeňan totiž moc dobře ví, že velbloud k historii západočeské metropole zkrátka patří. Velbloud je druhou nejstarší částí plzeňského znaku, hned po stříbrné chrtici. Exotický velbloud se do znaku dostal už v roce 1434 a jednalo se o výsledek neúspěšného husitského obléhání Plzně. Při jednom z výpadů za městské hradby se Plzeňanům podařilo ukořistit v táboře obléhatelů živého velblouda.

„Nebohé zvíře přivedl z tažení k Baltu Jan Čapek ze Sán jako čestný dar a Plzeňští je ještě v roce 1434 poslali dál, totiž spřátelenému Norimberku za pomoc během válek. Sebevědomí Plzně odráží fakt, že si svůj znak o velblouda polepšila podle všeho svévolně. Doklad, že tak učinil král Zikmund, totiž nápadně chybí,“ uvádí městští archiváři. Součástí plzeňského městského znaku jsou ještě dva zlaté papežské klíče ve stříbrném poli a ve zlatém poli zbrojnoš. Ten drží v pravici pravou polovinu černého orla.

Zlatého dvouhrbého velblouda na zeleném poli má ve znaku i Plzeňský kraj. A je jedním ze symbolů našeho kraje. Dále je ve znaku kraje český lev v červeném poli, stříbrné a zlaté břevno a také stříbrná románská rotunda.  


Znak města Plzně a znak Plzeňského kraje

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Kovozoo

Štítky Kovozoo, socha velbloudice, znak města Plzně, dominanta Plzně, umění ve veřejném prostoru

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pavel Medek

Při tvrdém boji s Husity, Plzeň vydržela a vyklidily husitské sklady. A přitom jim padlo do rukou zvíře, které dosud neznali. Velbloud. Husité ho dostali od polského krále jako odměnu za pomoc. S velkou slávou si ho Plzeňané přivedli domů. Celé město se seběhlo a všichni, staří i mladí, se dívali na zvíře, které ještě nikdy neviděli.

Pátek, 9. února 2024, 19:59Odpovědět

Pavel Medek

Jednohrbý velbloud je ze severu Afriky, Dvouhrbý velbloud je z jiho-středu Asie, a Dvouhrbý velbloud divoký je z jihu Asie a někde i přebývá v Austrálii. Jih Asie a Sever Afriky jsou na pomezí vedle sebe.

Pátek, 9. února 2024, 19:49Odpovědět

Tom T.

Skvělý nápad. Vypadá to dobře a velbloud k Plzni prostě patří! Je důležité si připomínat historii města.

Pátek, 9. února 2024, 13:40Odpovědět

Michal Meta

islamizační zrůdnost a hnus..víte vůbec, co se děje dnes hned za hranicemi za genocídu původního národa ze strany připrchlíků???

Čtvrtek, 8. února 2024, 23:00Odpovědět

Pavel Medek

V Egyptě jsou Dromedáři, což jsou jednohrbí velbloudi. A Egypt je na severu Afriky. A v Indii jsou Drabaři, což jsou dvouhrbí velbloudi. A Indie je na pomezí Asie a Afriky.

Pátek, 9. února 2024, 19:31Odpovědět

Radek Pilný

Jseš idiot..... Zkus alespoň wiki, než začneš plkat ty bláboly. Velbloudice je ve znaku města. Památka na "diverzní akci" měšťanů, když ji ukradli Husitům při neúspěšném obléhání města....

Čtvrtek, 8. února 2024, 23:52Odpovědět

Kovová socha velbloudice způsobila pořádný poprask v Plzni. Mnozí lidé netuší, že ji má město ve znaku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.