Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Rizikové papriky z Albánie. Obchod je nabízel s trojnásobným množstvím pesticidů

Vysoký obsah pesticidů v paprikách objevili inspektoři v jednom z obchodů v Rokycanech. Zeleninu zařadili do kategorie Nebezpečné potraviny, jelikož obsahovala trojnásobně větší množství přípravku na hubení škůdců než je povolené množství.

„Potravinářská inspekce zjistila vysoký obsah pesticidů v paprikách z Kauflandu. Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila vysoký obsah pesticidů v paprice kapii původem z Albánie. Naši inspektoři předmětnou potravinu úředně odebrali v maloobchodní prodejně potravin Kaufland, Josefa Růžičky 1226, Rokycany,“ uvedla SZPI na svém webu Potraviny na pranýři.

Následný rozbor v akreditované laboratoři následně v potravině potvrdil přítomnost pesticidu buprofezin v množství 0,029 miligramů na kilogram, což je přibližně třikrát více ve srovnání s povoleným množstvím.

Pesticidy jsou látky, které zemědělci nejčastěji využívají k hubení škůdců. Největší česká enviromentální Nadace Partnerství nedávno zveřejnila dokument, kde uvádí, že tyto látky mají vliv na tvorbu hormonů, nervovou soustavu a mohou být nebezpečné pro těhotné ženy. U dětí mohou mít látky vliv vývoj, zdraví a chování, přičemž jim škodí i v malém množství.  

Nevyhovující potraviny, obchody a restaurace zveřejňuje SZPI na webu Potraviny na pranýři. Tam mohou lidé podávat i podněty ke kontrole. Musí ovšem uvést název výrobku, kdy a kde byl koupen, číslo šarže nebo datum minimální trvanlivosti. K formuláři lze přiložit také fotografie.

Čtete také:

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Státní zemědělská a potravinářská inspekce , Pixabay

Štítky SZPI, inspekce, potravinářská inspekce, rezidua pesticidů, pesticidy v potravinách

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rizikové papriky z Albánie. Obchod je nabízel s trojnásobným množstvím pesticidů  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.