Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Oblíbený Špitálský les zase o něco prokoukl. Dostal nové cesty, lavičky a vybavení dětského hřiště

Oblíbený lesopark v městské části Doubravka je zase o něco přívětivější. Dostal nové cesty, které doplňují síť stezek populární rekreační oblasti. Nechybí ani nové lavičky, odpadkové koše i vyžití pro děti. Celkové úpravy vyšly na 2,6 milionu korun. O náklady se podělil obvod a Správa veřejného statku města Plzně (SVSMP).

„Jedná se sice o úpravy lokálního charakteru, které však mají zásadní význam na fungování celé oblasti, neboť výrazně zlepšují možnosti jejího rekreačního využití. Od samého začátku byl celý projekt připravován ve spolupráci se čtvrtým plzeňským městským obvodem, který se také podílel na jeho financování,“ uvedl náměstek primátora města Plzně pro oblast dopravy a životního prostředí Aleš Tolar (STAN).

Špitálský les je jednou ze 12 plzeňských rekreačních oblastí. Jsou to místa daná městskou vyhláškou a město je udržuje, revitalizuje i vybavuje lavičkami, altánky či informačními tabulemi nebo herními prvky. Nacházejí se téměř v každé městské čtvrti a jsou přístupné ze zastávek autobusů, tramvají či trolejbusů.

Vybudování nových parkových cest a jejich napojení na cestní síť vyšlo na 1,4 milionu korun, vybavení okolí cest mobiliářem a doplnění dětského hřiště o nové herní prvky stálo 1,2 milionu korun, doplnil Tolar.

Nové cesty nyní spojují například přístup od Rokycanské a Vavřínové ulice s centrem sportovních a herních atrakcí, jež se nachází v západní části louky. Druhá cesta spojuje totéž centrum se stezkou, která vede lesem podél jižního okraje rovnoběžně s Rokycanskou. „Tato nová cesta tvoří v louce procházkový oblouk, je nově osazena lavičkami a vytvořila tak příjemnou promenádu s možností posezení. Jistě to ocení starší občané nebo maminky s kočárky. A děti jistě zase ocení nové, neokoukané herní prvky na hřišti. Lokalitu často navštěvují děti z nedaleké 22. základní školy,“ přiblížil starosta čtvrtého obvodu Tomáš Soukup (ANO).

ANKETA: Jak se vám líbí vstupní brána do Borského parku? Slavnostně se otevře v pátek třináctého

Bývalá točna tramvají linky č.4 na severozápadním cípu Borského parku prošla výraznou proměnou. Nevzhledný prostor, kde byly veřejné záchodky a různé stánky, nahradila dlažba a prosklený železobetonový pavilon se zelenou střechou. Ten je propojen...

 

Cesty jsou z hutněného kameniva. Odvodnění správci vyšeřili spády do travnatých ploch. Nové cesty lemuje devět laviček a sedm odpadkových košů. U dětského hřiště vyměnil obvod dva herní prvky za zcela nové, a to lanovou buňku a vahadlovou houpačku.

V letošním roce vzniklo v Borském parku například nové zastavení s fyzikálními naučnými prvky. V rekreační oblasti kolem Boleveckých rybníků byla rozšířena síť kondičních běžeckých tras. V příštím roce chce SVSMP pokračovat ve třetí etapě obnovy Lochotínského parku. V plánu také je postupně na řadě míst obnovovat již zastaralá dětská hřiště. A také je připravován projekt na obnovu Papírenského parku.

Ohodnoť článek

Foto Martin Pecuch

Štítky Špitálský les, revitalizace parku, městský park, zeleň ve městě, rekreační lokalita, Doubravka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbený Špitálský les zase o něco prokoukl. Dostal nové cesty, lavičky  a vybavení dětského hřiště  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.