Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Legendární americký vrtulník Apache musel nouzově přistát v Líních, dříve tam našly zázemí i dopravní Chinooky

Americká armáda musela v těchto dnech využít záložní armádní letiště v Líních u Plzně. Kvůli špatnému počasí a dotankování paliva tam přistál vrtulník AH-64 Apache. Posléze se u stroje objevila technická závada v podobě úniku oleje, kvůli které zůstal několik dní na zemi. Zpátky na základnu v Německu odstartoval v pondělí. Nejedná se o první případ, kdy letiště poskytlo zázemí zahraniční armádě. V minulosti tam například nouzově přistály dva transportní vrtulníky CH-47 Chinook.

„Jde o naprosto ojedinělou událost. Jelikož se ale jedná o letoun cizí armády, tak to z principu nebudeme blíže komentovat. My zajistili pro osádku vrtulníků zázemí a technickou podporu,“ potvrdila Drbně mluvčí Generálního štábu Armády ČR Magdalena Dvořáková.

Podle našich informací přistál vrtulník na letišti v pátek odpoledne, přičemž se před odletem objevila u stroje závada. Zpátky základnu v sousedním Německu odstartovala posádka v pondělí. Apache letěl z Polska s plánovaným mezipřistáním v Pardubicích, odkud pokračoval dále přes západní Čechy do Německa.

Špatné počasí uvěznilo u Plzně i dva americké Chinooky, foto: Michal Krechowski 

„V roce 2016 jsme poskytovali technickou podporu a zázemí pro dva vrtulníky Chinook, které tam přistály kvůli hodně špatnému počasí,“ doplnila mluvčí Letecké záchranné služby Armády ČR Jolana Číhová. Posádky tam strávily několik dní, než mohly dotankovat a pokračovat na domovskou základnu v Německu.

„Apache už u nás také v minulosti přistál. Několik dní byl u nás během Slavnostní svobody, kdy posádka vrtulníku prováděla letecké ukázky,“ uzavřela Číhová. Letiště u Plzně slouží také pro výcvik parašutistů či pro nácvik slaňování. Děje se tak hlavně v době, kdy jsou jiná letiště uzavřená. Poslední takováto akce se tam uskutečnila během letošních letních prázdnin.

Čtete také:

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Nový

Štítky nouzové přistání, letiště líně, americká armáda, Apache, Chinook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

A teď si představme, že budovatelé gigafactory toto letiště zlikvidují. Americké vrtulníky budou muset přistávat na poli.

Pondělí, 11. září 2023, 14:21Odpovědět

Legendární americký vrtulník Apache musel nouzově přistát v Líních, dříve tam našly zázemí i dopravní Chinooky  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.