Počasí dnes25 °C, zítra24 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Škoda JS získala zakázku za miliardy, dodá kontejnery na vyhořelé jaderné palivo pro Temelín

Šedesát kontejnerů na použité jaderné palivo dodá elektrárně Temelín plzeňská firma Škoda JS, která vyhrála výběrové řízení. První dodávka se uskuteční v roce 2029, přičemž hodnota zakázky se pohybuje v jednotkách miliard korun. Plný kontejner, jemuž v elektrárně přezdívají Škopek, váží 115 tun a vyhořelé palivo v něm může být až 60 let.

„S ohledem na technický vývoj, cenu nebo i aktuální dodávky paliva vybíráme dodavatele kontejnerů přibližně na deset let. Soutěží sledujeme získání dobrých nabídek i plnění licenčních požadavků s ohledem na dodávky paliva,“ uvedl člen představenstva ČEZ a ředitel divize jaderná energetika Bohdan Zronek.

Dodavatele kontejnerů na použité jaderné palivo vybral ČEZ poprvé v roce 2006, podruhé v roce 2015, kdy padl výběr na Škodu JS. V loňském roce uzavřel ČEZ smlouvy s americkou společností Westinghouse a francouzskou firmou Framatome na dodávky jaderného paliva pro Temelín. Palivo od těchto nových dodavatelů by měli energetici dostat nejdříve v letech 2024 až 2025. V nových kontejnerech bude možné skladovat použité palivo starých i nových dodavatelů.

Tým expertů představil obyvatelům z Pošumaví průzkum lokalit pro stavbu úložiště jaderných odpadů

Tým více než 20 expertů Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) v Horažďovicích na Klatovsku představil veřejnosti chystané geologické práce v lokalitách vytipovaných pro stavbu hlubinného úložiště radioaktivních odpadů. Pracovníci správy...

Plzeňská firma postupně dodá pro Temelín 60 kontejnerů, první v roce 2029. Do té doby bude pro elektrárnu vyrábět kontejnery podle současné smlouvy z roku 2015. „Ta počítá s dodávkou 58 kontejnerů, aktuálně už Škoda JS dodala dvacet, dalších šest očekáváme v letošním roce,“ poznamenal ředitel Jaderné elektrárny Temelín Jan Kruml.

Také od roku 2029 bude Škoda JS ročně dodávat od dvou do šesti kontejnerů. „Typově půjde o stejné kontejnery jako dosavadní, tedy tak zvané dvouúčelové. Použité palivo v nich bude možné transportovat i skladovat. Lišit se budou jen v technických detailech,“ upřesnil generální ředitel Škoda JS František Krček. Před použitím musí pro nové kontejnery získat schválení od Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

ČEZ použité palivové soubory skladuje v areálech obou jaderných elektráren. Každá z jaderných elektráren má svůj vlastní sklad. V Dukovanech mají dva sklady, dohromady s kapacitou 193 kontejnerů. Stávající temelínský sklad s kapacitou 152 skladovacích kontejnerů je v provozu od roku 2010. Aktuálně je zde umístěno 63 kontejnerů s použitými palivovými soubory. Ročně do skladu umístí energetici čtyři až šest kontejnerů s palivem, ze kterého vznikla elektřina odpovídající roční spotřebě všech českých domácností. Soubory v kontejnerech mohou být umístěny až šedesát let.

Ohodnoť článek

Foto archiv ČEZ

Štítky vyhořelé jaderné palivo, použité jaderné palivo, uložiště jaderného odpadu, kontejner, Škoda JS, Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škoda JS získala zakázku za miliardy, dodá kontejnery na vyhořelé jaderné palivo pro Temelín  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.