Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Zastupitelé čtyř obcí schválili dohodu o zmenšení průmyslové zóny Líně a rozvoji dopravní infrastruktury

Vedení Dobřan, Líní, Zbůchu a Vstiše schválilo návrh dohody o zmenšení strategického průmyslového parku, jehož součástí by mohla být německá gigafactory. Podle dohody bude mít budoucí zóna maximálně 280 hektarů, dosud se počítalo s plochou o rozloze až 700 hektarů. Se státní agenturou CzechInvest se zastupitelé také dohodli na rozvoji dopravních sítí. V průběhu následujících týdnů se k dohodě mají vyjádřit také zastupitelé dalších okolních obcí plánovaného parku a Plzeňského kraje.

Zmenšení zóny bylo hlavním požadavkem starostů a občanů obcí v okolí plánovaného průmyslového parku. Zásady územního rozvoje Plzeňského kraje totiž umožňují postavit velkou průmyslovou zónu na 700 hektarech s až 50 tisíci zaměstnanci. „Na základě podnětů místních občanů usilujeme o vznik areálu o rozloze do 280 hektarů s maximálně 5000 zaměstnanci pro celý areál, jehož jádrem bude moderní továrna typu gigafactory,“ uvedl Petr Očko z ministerstva průmyslu.

Lokalita u letiště Líně je zamořena zbytkovou kontaminací, případnou stavbu gigafactory to neovlivní

Geologický průzkum na letišti Líně u Plzně odhalil zbytkovou kontaminaci v okolí tří bývalých hangárů, kde se v minulosti skladovalo letecké palivo. Pro odstranění ekologické zátěže připravuje státní podnik DIAMO sanační plán. Podle státní...

 

K potvrzení závazku chce stát uzavřít dohodu s obcemi a krajem a v návaznosti na ni změnit zásady územního rozvoje. Možnou výstavbu továrny Volkswagenu na baterie do elektromobilů za 120 miliard korun stát podporuje.

„Zmenšit rozsah průmyslové zóny Líně znamená i její značné oddálení od domů, kde žijí občané dotčených obcí. Logicky je to náš hlavní zájem v celé této věci. To, že zmenšení již není vázáno na rozhodnutí investora, považujeme za významné gesto a krok ke zkvalitnění komunikace se státem,” zdůraznil starosta Dobřan Martin Sobotka (Aktivní Dobřany).  

Strategický podnikatelský park plánovaný v lokalitě Plzeň-Líně počítá s maximální rozlohou 200 hektarů průmyslové plochy. Hlavní část má zabrat továrna na výrobu baterií do elektromobilů a další menší provozy navázané na samotnou gigafactory. Přibližně 80 hektarů pak budou zabírat obslužná zařízení, jako je železnice, trafostanice nebo čistička odpadních vod.

Důležitou součástí dohody je také závazek státu, který přislíbil modernizaci vlečky, stavbu nového sjezdu z dálnice D5 či přeložku části silnice I/26 z Plzně na Domažlic a stavbu obchvatu II/180, jenž uleví Dobřanům a Chlumčanům.

Gigafactory má vytvořit 3300 nových míst, celý strategický podnikatelský park Líně až 5000, což bude mít dopad na kapacity veřejných služeb a infrastruktury. Stavět by Volkswagen chtěl začít koncem roku 2024 a vyrábět od roku 2027 až 2028. V rámci propagační kampaně byl spuštěn také web parkline.cz, kde jsou průběžně aktualizované informace k projektu.

Čtete také:

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ředitelství silnic a dálnic

Štítky gigafactory, továrna na výrobu elektrobaterií, průmyslový park, Líně, letiště, Plzeňský kraj, dohoda se státem, dopravní infrastruktura, CzechInvest

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé čtyř obcí schválili dohodu o zmenšení průmyslové zóny Líně a rozvoji dopravní infrastruktury  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.