Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Spolku v Nové Vsi vadí blízkost plánované gigafactory i přemístění letecké záchranky, chce se účastnit všech jednání ke stavbě

Spolek Za klidný život v Nové Vsi, se chce účastnit všech řízení ke stavbě továrny na výrobu baterií do elektromobilů, kterou zvažuje koncern Volkswagen (VW) na záložním armádním letišti Líně u Plzně. Vláda se ke stavbě staví kladně. Spolek chce shromáždit hlavní požadavky občanů Nové Vsi, která má nejvíc pozemků na letištní ploše. Loni jeho členové prosadili referendum k tomu, aby obec svými pozemky zabránila budování dálničního sjezdu k letišti. V obci budou 25. března nové volby do zastupitelstva.

Kromě řízení o vlivu stavby za 120 miliard korun na životní prostředí, tedy posudků EIA neb SEA, chce spolek podávat připomínky také ke změnám zásad územního rozvoje, které teď zadal kvůli možné stavbě Plzeňský kraj.

Zastupitelé Plzeňského kraje schválili zásadní rozhodnutí, které na letišti v Líních umožní stavbu gigafactory

Rozhodnutí, které umožní vznik průmyslového parku na armádním letišti Líně u Plzně, kde koncern Volkswagen (VW) zvažuje stavbu továrny na výrobu baterií do elektromobilů, schválili zastupitelé Plzeňského kraje. Vznik gigafactory podporuje vláda....

 

Michal Kadera, zástupce Škody Auto, na jednání nabídl obci diskusi o všech problémech, které občany trápí. Místopředsedkyně spolku Petra Hogerová i další lidé ze spolku, který má zatím šest řádných členů, jeho účast ocenili.  Novinářům řekli, že chtějí s investorem problematické věci plánované stavby konzultovat. Hogerová uvedla, že by se měla obec snažit co nejvíc zmírnit dopady možné stavby. „Nejvíc nám vadí blízkost továrny, sjezdů z dálnice i nového umístění letecké záchranné služby. Naše domy jsou za všech obcí okolo letiště ke všemu nejblíž. Jsme nejmenší obcí a podle dosavadních návrhů staveb to nejvíc odneseme," řekla.

Spolek by chtěl prosadit nejméně půlkilometrový zelený pás mezi obcí a továrnou a dále, aby nové umístění letecké záchranky bylo uprostřed areálu a aby nevznikly dva dálniční sjezdy, ale jen jeden. Problémem je podle občanů dešťová voda z letiště, která zásobuje vrty, studny a rybník v obci. Míní, že by jim betonová plocha továrny vodu vzala. „Veškeré tyto problémy chceme investorovi zaslat a bavit se o nich," potvrdila Hogerová.

„Sešli jsme se kvůli tomu, aby lidé věděli, co se na ně chystá. Doufám, že jsme lidi nakopli a že nám svými nápady pomohout. Chceme být účastníky řízení, až začnou procesy EIA nebo SEA probíhat, a chceme se účastnit veřejných zasedání," uvedla Hogerová. Pokud by došlo k vyvlastnění pozemků obce státem, tak by se chtěla Nová Ves bránit právní cestou.

O továrnu VW vláda stojí. Možnou investici považuje za klíčovou pro transformaci autoprůmyslu ČR. VW má v hledáčku kromě Líní ještě Polsko, Slovensko či Maďarsko. Podle Kadery by se měl rozhodnout o místě na začátku léta, zhruba v červnu. Stavět by koncern chtěl začít koncem roku 2024 a vyrábět články do baterií zřejmě od roku 2027. V gigafactory má pracovat do 4000 zaměstnanců, z toho polovina by měla přijít ze Škody Auto. Kadera dnes řekl, že VW nechce žádné agenturní pracovníky ze zahraničí.

Hodnocení článku je 70 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Taussik

Štítky gigafactory, továrna na výrobu elektrobaterií, průmyslový park, Líně, letiště, Nová Ves, Škoda Auto, Volkswagen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spolku v Nové Vsi vadí blízkost plánované gigafactory i přemístění letecké záchranky, chce se účastnit všech jednání ke stavbě  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.