Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Nově otevřený Západní okruh Plzně baví i šokuje bizarní autobusovou zastávkou s netradičním posezením

Bizarní autobusovou zastávku s lavičkou, která hodně pobaví, objevili reportéři Plzeňské Drbny na trase nově otevřeného Západního okruhu Plzně. Zastávka je ve svahu a lavičku v levé části mohou využít maximálně děti, protože její sedák je jen pár centimetrů nad zemí. Vedle problematického úseku s úzkou estakádou, kde se stala první havárie jen 33 hodin po otevření obchvatu, jde o další podivnost, nad kterou teď lidé kroutí hlavou.

Stavba druhé etapy okruhu, který má v každém směru jeden pruh, vyšla na 2,2 miliardy korun. Západní kruh je jedna z historicky největších investičních staveb Plzeňského kraje a města Plzně. Propojuje největší městské sídliště na Severním předměstí s průmyslovou zónou na Borských polích a ulehčí dopravně přetíženému centru města. 

Novou zastávku s názvem Ke Kovářce si reportéři Plzeňské Drbny přijeli vyzkoušet na vlastní kůži, aby bylo jasné, že se nejedná o nějaký optický klam. Část lavičky na zastávce je skutečně umístěná těsně nad zemí. Dospělý člověk se na ni může posadit jen s obtížemi. Ale ještě mnohem hůře se mu pak vstává.

Pokud by se mělo jednat o umělecký happening, svůj účel to splňuje. Pokud je to ovšem myšleno vážně, tak lze o funkčnosti této zastávky minimálně pochybovat. Lze jen předpokládat, že se stane oblíbeným výletním místem Plzeňanů, kteří si na ní budou chtít pořídit veselé fotografie.

Přes ulici, jen o pár desítek metrů níže je druhá autobusová zastávka, kde autor zvolil stejný postup. Sedák lavičky v pravé části je ale přeci jen o několik centimetrů výše než u zastávky naproti. Rozdíl proto není tak výrazný.

Stovky lidí si přišly projít Západní okruh před jeho zprovozněním, názory na stavbu jsou rozporuplné

Davy lidí si dnes přišly pěšky nebo na kole prohlédnout novou část Západní okruh, která se dnes v noci otevře pro automobilovou dopravu. Jedna z historicky největších investičních staveb Plzeňského kraje a města Plzně propojí největší městské...

Vskutku kuriózní zastávka Ke Kovářce se nachází na trase Západního okruhu v okrajové části Radčic. Po Západním okruhu budou jezdit dvě nové autobusové linky MHD, které dopraví obyvatele Severního Předměstí, Radčic a Křimic přes sídliště Zadní Skvrňany na Borská pole a to bez nutnosti přestupu. Linka č. 24 a č. 25 vyjede poprvé v pondělí 27. února. Téhož dne začne sloužit cestujícím i zmíněná zastávka Ke Kovářce, autobus v ní zastaví jen na znamení.

Nadšení i nápady na pojmenování estakády 

Slavností otevření dokončené druhé etapy Západního okruhu si nenechala ujít řada politiků. Pásku přestříhl například ministr pro místní rozvoj Ivan Bartoš (Piráti), ministr kultury a bývalý primátor Plzně Martin Baxa (ODS) a nechyběli samozřejmě ani zástupci kraje jako hejtman Rudolf Špoták (Piráti) a hejtmanův náměstek pro dopravu Pavel Čížek (STAN), který už po dvou dnech provozu musel řešit, zda není na místě změnit dopravní značení, aby se na okruhu nebouralo.

Totální dopravní kolaps zažil druhý den po svém otevření nový Západní okruh Plzně. Stalo se přesně to, čeho se mnozí obávali. Na úzké estakádě vedoucí na sloupech havarovaly v úterý ráno dva osobní automobily. Jeden z nich se převrátil na...

  

Primátor města Roman Zarzycký (ANO) popřál Plzeňanům ať silnice dobře slouží. Jeho náměstek pro dopravu zase vyzdvihl unikátnost estakády. „Jako plzeňský patriot bych chtěl zdůraznit jednu věc. Plzeň touto stavbou získává další primát v rámci republiky. Tento silniční most je nejdelším silničním mostem v České republice, delší jsou jen na dálnicích. Kromě nejvyšší kostelní věže a nejdelšího železničního tunelu má Plzeň i nejdelší silniční most, a to je důvod k hrdosti,“ uvedl při nedělní akci pro veřejnost náměstek Aleš Tolar (STAN).

Estakáda měří 1,2 kilometru. Založena je na dvou opěrách a 34 hlubinně založených pilotech. Při realizaci bylo použito 161 kilometrů lan a předpínací výztuže. Na stavbu estakády bylo spotřebováno 27 000 tun betonu.

Své nadšení posunul na sociálních ještě dál. Podle něj by si estakáda zasloužila mít jméno. „Téměř všechny mosty v Plzni mají svá jména, místopisná, po státnících, po umělcích i po jiných osobnostech. Co kdyby i Plzeň měla svůj Karlův most? Myslím most Karla Gotta, doma i ve světě nejvěhlasnějšího plzeňského rodáka 20.století a čestného občana Města Plzně?“ ptal se na svých sítích a reakce na sebe nenechaly dlouho čekat. Nutno ale podotknout, že tento příspěvek sdílel ještě před první bouračkou.

ANKETA: Kuriózní lavička z Plzně baví Česko, pomozte nám pro ni najít jméno

Obrovský ohlas zaznamenal u čtenářů Plzeňské Drbny text o bizarní autobusové zastávce na trase nově dokončené etapy Západního okruhu Plzně. Zastávka je ve svahu a lavičku v levé části mohou využít leda tak děti, protože její sedák je jen pár...

 

„Myslím, že by se Kája v hrobě obracel, kdyby tohle mělo nést jeho název. Chvíli vydržte a most si najde jméno sám mezi lidmi. Ještě pár nehod a budete mít název sedící jak pr*el na hrnec,“ podotkla Hanka K. „Za mne by bylo nejlepší pojmenování věcné, například Křimická estakáda,“ uvedla Markéta Č. „Čertova stezka, kousek je přeci Čertova kazatelna,“ hodil návrh další diskutující. „Já bych to nazval Chumelenice,“ uzavřel po cimrmanovsku Jakub.

O funčnosti Západního okruhu ale rozhodně není pochyb. Jízda po něm výrazně zkrátí cestu od Globusu na Borská pole. „Jela jsem ráno do práce Skvrňany - Bolevec a naprostá pohoda. Za 10 minut v práci,“ uvedla Zuzana V„Za mě také spokojenost. S náklaďákem Borská pole - Globus jsme to měl za 7 minut. Přes město, troufnu si říct, přes 30 minut," pochvaloval si třeba Tomáš T. Také naši redaktoři se po okruhu projeli a nezaznamenali žádný problém nebo zdržení. Překvapivě ale na okruhu potkali velmi málo aut. 

FOTOGALERIE: Zastávka Ke Kovářce

Čtvrtek, 23. února 2023, 15:40

FOTOGALERIE: Zastávka Ke Kovářce
FOTOGALERIE: Zastávka Ke Kovářce

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky západní okruh, silniční stavby, doprava v Plzni, západní obchvat Plzně, autobusová zastávka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Před časem bylo moderní stavět lavičky na něčí počest. Tahle lavička by se mohla pojmenovat "Lavička Pavla Čížka". Nějaký ten strom by se k ní také mohl zasadit.

Pondělí, 27. února 2023, 10:54Odpovědět

Pepa Namez

Ono když se fotografie nakloní , tak jak to udělal pan fotograf, tak to vypadá ještě hůře než ve skutečnosti. Lavička na fotce měla být správně ve vodorovině.

Neděle, 26. února 2023, 11:03Odpovědět

Petr Čulík

Vážený pane náměstku hejtmana Pavle Čížku (STAN), mohl by jste nám prosím upřesnit, podle které technické normy byla konkrétně tato zastávka vyprojektována, když do médií tvrdíte, že je stavba západní objížďky vyprojektována podle VŠECH norem? Děkuji.

Neděle, 26. února 2023, 10:14Odpovědět

Petr Mleziva

Úplně by mě zajímalo, kdo to projektoval... Nájezd z Křimic směr na Globus je strašně krátký... A celkem nepřehledný, protože je zároveň zakřiven vpravo. ???????? Lavička tomu dodala šmrnc a šířka estakády taktéž...

Pátek, 24. února 2023, 20:20Odpovědět

Martin Vašek

Ondra Sácký Pro tebe nejsem žádný kohótek,buzno.

Pátek, 24. února 2023, 15:02Odpovědět

Ondra Sácký

Kohoutku, hraješ schválně blbýho. Kupka by řekl, že to není jeho starost, ale kraje a města.

Pátek, 24. února 2023, 11:31Odpovědět

Martin Vašek

Ondra Sácký To by mi tak ještě chybělo,být ze zkorumpované Plzně.A neptal jsem se tebe,ale co by na to řekl Kupka.

Pátek, 24. února 2023, 10:45Odpovědět

Smazaný uživatel

Může tohle někoho v tomto Kocourkově překvapit? Jediná omluva by byla,že by se takto měl potřebu vyjádřit nějaký zneuznalý výtvarník :D

Pátek, 24. února 2023, 09:13Odpovědět

Radovan Pače

Za mě v pohodě, lepší než tam dělat nějaký schod..

Pátek, 24. února 2023, 08:03Odpovědět

Ondra Sácký

Vašku ty nebudeš nejostřejší tužka v penále. Okruh stavěl kraj s městem. Jsi vůbec z Plzně?

Pátek, 24. února 2023, 08:01Odpovědět

Martin Vašek

Tvl,to se mi snad zdá,co na to Kupka.

Čtvrtek, 23. února 2023, 23:01Odpovědět

Nově otevřený Západní okruh Plzně baví i šokuje bizarní autobusovou zastávkou s netradičním posezením  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.