Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Nový Západní okruh ochromila jen 33 hodin po otevření nehoda dvou automobilů v nejobávanějším úseku

, aktualizováno 21. února 2023, 11:40

Totální dopravní kolaps zažil druhý den po svém otevření nový Západní okruh Plzně. Stalo se přesně to, čeho se mnozí obávali. Na úzké estakádě vedoucí na sloupech havarovaly v úterý ráno dva osobní automobily. Jeden z nich se převrátil na střechu. Na místě zasahují hasiči i policie. Ve vzduchu je i policejní vrtulník.

Nový okruh byl otevřen po půlnoci v noci z neděle na pondělí. A už v úterý ráno kolem 9:30 hodin se stala nehoda na nejkritičtějším úseku obchvatu zhruba asi 150 metrů za mostem ve směru na Křimice. Podle svědků z místa havárie je tam převrácený osobní automobil, vedle stojí druhý nabouraný osobák. Ze strany od Křimic ještě 20 minut po nehodě vjížděly na okruh automobily, některé tam zůstaly stát, další se otáčely. Z druhé strany od Globusu už byl vjezd uzavřen. Nehoda se obešla bez zranění. 

„Čtyřiapadessátiletý řidič vozidla značky Škoda Octavia, který jel po ulici Regensburská ve směru jízdy od NC Globus na Křimice, byl nucen asi 500 metrů před sjezdem na Křimice snížit rychlost z důvodu vozidla značky Hyundai v protisměru, které předjíždělo kamion a nestačilo se bezpečně zařadit do svého jízdního pruhu. Za řidičem vozidla značky Škoda jelo vozidlo značky Škoda scala, jehož řidič nedodržel bezpečnou vzdálenost a došlo ke střetu s vozidlem Škoda Octavia. Alkohol byl na místě u obou řidičů vyloučen dechovou zkouškou," informovala mluvčí policie Michaela Raindlová. Silnice bude obousměrně neprůjezdná asi do 12:30 hodin. Další okolnosti nehody se vyšetřují. 

Na problémy s příliš úzkou estakádou mnozí upozorňovali. Už v říjnu vyšel na Plzeňské Drně komentář publicisty Zdeňka Roučky. „Šokující je, že silnice na inkriminovaném úseku estakády je široká pouhých 740 centimetrů. Na obou stranách svírá silnici vysoký obrubník, masivní železné zábradlí a hned za ním vysoká protihluková stěna,“ zdůraznil ve svém textu.

„Tady záchranářská ulička nevznikne. Bude to zajímavé,“ psal na sociální sítě například Martin Hokr, který se účastnil akce pro veřejnost.

Nedělní poledne patřilo slavnostnímu otevření dokončené druhé etapy Západního okruhu. Událost si nenechaly ujít tisícovky lidí. Mnozí shodně uvedli, že se těší až na silnici vyjedou a nebudou se muset plahočit v kolonách po městě. Někteří ale chtěli s ostatními sdílet své obavy. Jedním z nich byl Jaroslav Vainer, který stál u silnice a v rukou držel transparent s textem: Tato silnice je nebezpečná.

„Problém je už ta stará část, kde jsou nájezdy a sjezdy udělané v zatáčce, tím pádem tam řidiči nemohou pořádně vidět. Jsou tam přerušované čáry k předjíždění, ale jsou v zatáčce. Ta silnice je nebezpečná a teď tam bude ještě větší provoz. Nová estakáda je zase moc úzká. Jak to budou dělat, když dojde k větší nehodě? Je to nedodělané,“ popsal Vainer s tím, že se na problém snažil upozornit příslušné úřady.

Akce pro veřejnost se účastnil i Jaroslav Vainer, který chtěl poukázat na možné problémy. 

„Silnice je projektována podle všech norem. Co se týče estakády, tak tam je to od svodidla ke svodidlu 7,5 metru. Samozřejmě to předpokládá, že pokud by došlo k nehodě, tak auta uvolní středový pruh, aby sanity projely,“ reagoval na dotaz naší redakce náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek (STAN) před samotným otevřením.

Délka úseku druhé etapy je 3,3 kilometru, jeho součástí je estakáda přes řeku Mži dlouhá 1,2 kilometru. Součástí stavby je rovněž výstavba mostů, biokoridorů, smíšené stezky pro pěší a cyklisty, přeložky inženýrských sítí, založení ozeleněných ploch osázených stromy a keři. Podle odhadů má okruh denně pojmout až 20 000 aut. Silnice je vedená jako krajská komunikace druhé třídy, má jeden jízdní pruh v každém směru.

Čtete také:

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HZS Plzeňského kraje

Štítky nehoda, západní okruh, estakáda, první nehoda na okruhu

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karel Poláček

Můžeme říkat o obchvatu: Malý, ale náš. Samozřejmě to předpokládá, že pokud by došlo k nehodě, tak auta uvolní středový pruh, aby sanity projely,“ reagoval na dotaz naší redakce náměstek hejtmana pro oblast dopravy Pavel Čížek (STAN). Pan náměstek tam doběhne a ten středový pruh tam (kam? - asi do vzduchu) domaluje. Navrhuji omezit rychlost na 40 km/hod. a k tomu namalovat dvojitou střední čáru nebo zajistit kyvadlový provoz: půl hodiny z Košutky dolů, půl hodiny na Košutku nahoru

Středa, 22. února 2023, 07:42Odpovědět

Petr Ševčík

vjížděli na okruh automobily
Pochopil jsem dobře? Ti automobilové, rod mužský životný?

Úterý, 21. února 2023, 16:08Odpovědět

Zdeněk Kocián

Za to nemůže ta silnice, ale řidiči: nebezpečné předjíždění kamionu (dle fotek před zatáčkou) a nedodržení bezpečné vzdálenosti (pravděpodobně další lepič nebo se nevěnoval 100 % řízení).

Úterý, 21. února 2023, 12:28Odpovědět

Jan Petřík

Nebezpečný bizár

Úterý, 21. února 2023, 12:14Odpovědět

Zdeněk Trojan

Ha,ha,ha, dával jsem tomu tak týden. Ó, jak jsem podcenil řidiče!

Úterý, 21. února 2023, 12:03Odpovědět

Nový Západní okruh ochromila jen 33 hodin po otevření nehoda dvou automobilů v nejobávanějším úseku  |  Doprava  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.