Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Na nádraží v Rokycanech stojí Legiovlak. Příležitost k prohlídce zdarma mají zájemci už jen do zítra

Na rokycanském nádraží stojí Legiovlak. Přijel tam v pondělí 22. dubna, a pokud jste ho ještě nestihli navštívit a máte zájem, pak si pospěšte. Přistaven zde bude už jen do zítra. Zájemci si ho prohlédnou zdarma, připraveny jsou komentované prohlídky.

Zastávka v Rokycanech v roce 2024 je čtvrtým místem jeho putování po České republice.

Legiovlak je vlastně pojízdné muzeum - unikátní souprava čtrnácti zrekonstruovaných vozů, představující věrnou repliku legionářského vlaku, v němž žili a bojovali příslušníci naší zahraniční armády v Rusku v letech 1918–1920. 

Prohlídky už jen dnes a zítra 

Legiovlak poprvé vyjel v roce 2015. Legiovlak pomáhá veřejnosti, a především mládeži obnovovat povědomí o československých legiích a jejich zásluhách na vzniku samostatného československého státu. Vstup do expozice Legiovlaku je zdarma. 

Více informací k expozici Legiovlak je na webu

„Prohlídky s výkladem začínají vždy v celou hodinu. Dnes je možnost komentované prohlídky do 18 hodin, zítra pak od 10 do 18 hodin s tím, že vlak bude na nádraží stát už jen do neděle 28. dubna," informovala Adriana Jarošová, mluvčí města Rokycany. 

Koleje České republiky brázdí Legiovlak s pojízdným muzeem již desátým rokem a jeho cílem je připomenutí nejen zásadní historické zásluhy československých legionářů na vzniku našeho státu.

Hlavně pro mladou generaci 

„Také slouží jako připomínka boje Čechů a Slováků po boku spojenců ve 2. světové válce, stejně jako současná úloha Armády České republiky doma i v zahraničních operacích, a to převážně u mladé generace," dodala Jarošová. 

Ohodnoť článek

Foto Město Rokycany | Zdroj Město Rokycany

Štítky legiovlak, historie, válka, legionáři, armáda, nádraží, prohlídka, Rokycany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na nádraží v Rokycanech stojí Legiovlak. Příležitost k prohlídce zdarma mají zájemci už jen do zítra  |  Rokycansko  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.