Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Za mávání vlaječkou s hákovým křížem se zpovídají policii dva účastníci oblíbeného konvoje vojenských vozidel

, aktualizováno 9. května 2024, 23:02

Za mávání nacistickou vlaječkou s hákovým křížem, při průjezdu konvoje historických vozidel během Slavností svobody v Plzni, padnou tresty pro dvě osoby. Policie se případem zabývá ve zkráceném přípravném řízení. Vlaječkou mávala žena s dítětem na klíně. Praporek se svastikou jí podal řidič vozu, když projížděli kolem VIP tribuny. Tam seděli příbuzní válečných veteránů i s další čestní hosté.

„Na sociálních sítích jsme zaznamenali video, kde jeden z aktérů konvoje předává druhé osobě ve vozidle vlaječku s nacistickým symbolem. Celou událost jsme důkladně prověřili a dvěma osobám jsme sdělili podezření ze spáchání přečinu založení, podpora a propagace hnutí směřujícího k potlačení práv a svobod člověka. Dále také z přečinu výtržnictví spáchaných formou spolupachatelství,“ informovala ve čtvrtek mluvčí policie Michaela Raindlová.

Událost se stala v neděli 5. května. Video s nacistickou vlaječkou začalo rychle kolovat po sociálních sítích a vzbudilo velkou vlnu emocí. Policie se podařilo velmi rychle vypátrat obě české osoby podezřelé z uvedeného protiprávního jednání. „Jsou to jeepaři. S námi nemají nic společného. Už to šetří policie. Ví o tom, už jsem s nimi mluvil," informoval ještě téhož dne velitel Klubu vojenské historie 16. obrněné divize Pavel Rogl, který je jedním z hlavních organizátorů konvoje historických vojenských vozidel. Convoy of liberty je každým rokem největší událostí plzeňských Slavností svobody.

Incident již odsoudil také plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO). „Takové chování je zcela nepřijatelné a je na místě jej rázně odsoudit. Podle mých informací se nejednalo o příslušníky tradičních vojenských klubů, ale o individuálního účastníka konvoje,“ dodal primátor.

Pro vedené trestní řízení potřebují potřebue policie videozáznamy z akce Convoy of Liberty. Žádá proto občany, kteří tyto záznamy pořídili, aby je poskytli vyšetřovateli. Vyzývají osoby, které se nacházely a natáčely podél Klatovské třídy v úseku od křižovatky Klatovská třída a Americká třída po Sady Pětatřicátníků v čase od 11:40 hodin do 12:10 hodin, zda mohou tyto videozáznamy poskytnout vyšetřovateli pro účely trestního řízení, a to buď na telefonní číslo 777 906 866 nebo e-mailem na adresu lukas.zdansky@pcr.cz.

Ohodnoť článek

Foto Magistrát města Plzně

Štítky Slavnosti svobody, Slavnosti svobody, Convoy of liberty, vlajka s hákovým křížem, svastika, hákový kříž, symbol nacismu, podpora nacismu, zkrácené přípravné řízení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Za mávání vlaječkou s hákovým křížem se zpovídají policii dva účastníci oblíbeného konvoje vojenských vozidel  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.