Počasí dnes23 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Více než tři desítky vesnic obdrží od Plzeňské kraje 108 milionů korun na vodohospodářskou infrastrukturu

Plzeňský kraj rozdělí letos mezi 32 zejména malých obcí téměř 108 milionů korun na vodohospodářskou infrastrukturu. Jde hlavně o peníze na kanalizační řady a čistírny odpadních vod a v několika případech také o vodovody, vrty a vodojemy. Rozdělení dotací již schválili krajští zastupitelé. Program obce velmi dobře hodnotí, protože bez podpory kraje nebo ministerstva zemědělství by nebyly schopny tyto projekty za desítky milionů korun ze svých rozpočtů uskutečnit.

Nejvyšší sumu - pět milionů korun - dostanou shodně na odkanalizování obcí Drahotín, Žichovice, Olšany, Klenčí pod Čerchovem, Koloveč, Cheznovice, Pačejov, Sirá, Hejná, Běhařov, Lipnice, Kaceřov, Bušovice, Smědčice, Lipnice, Zemětice a Myslív. Podle náměstka hejtmana Josefa Bernarda (STAN) byl letos vysoký převis žádostí, celkem za necelých 170 milionů korun.

„Dotační program realizujeme od roku 2012, kdy jsme začínali s 15 miliony korun, a za tu dobu jsme rozdali na podporu vodohospodářských soustav téměř 780 milionů korun," uvedl. Radní jsou podle Bernarda předběžně domluveni na tom, že v případě naléhavých potřeb nejmenších obcí podpoří individuální projekty. Dodal, že kraj nebude v příštích letech tuto podporu snižovat.

Plzeňský kraj vydá letos opět víc peněz na rozvoj malých obcí. O desetinu meziročně posílil hlavní program stabilizace a obnovy venkova na 110 milionů. Na odstraňování havarijních stavů ve vesnicích dá místo loňských 20 milionů o 50 procent víc. 

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zuzana Duzbabova

Štítky ČR, správa, stavby, ekologie, voda, obce, Plzeňský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Více než tři desítky vesnic obdrží od Plzeňské kraje 108 milionů korun na vodohospodářskou infrastrukturu  |  Z kraje  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.