Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

VOLBY 2020: Výsledek voleb považujeme za velký úspěch, říká krajský šéf ODS Baxa

Spokojenost s volebním výsledkem koalice ODS a TOP 09 neskrýval krajský předseda občanských demokratů a primátor Plzně Martin Baxa. Uskupení získalo druhý největší počet hlasů těsně za vítězným hnutím ANO. Koalice má 11 mandátů v novém krajském zastupitelstvu, zatímco ANO o jeden více.

„Výsledek voleb považujeme za velký úspěch. Řekl bych, že ještě předčil naše skrytá očekávání. Ukázalo se, že spojování vpravo od středu je funkční. Naše koalice je teď nejsilnějším pravostředovým uskupením. Jsme s výsledkem spokojeni,“ konstatoval krajský šéf ODS Martin Baxa.  

Na neděli svolal Baxa krajské vedení ODS, kde zhodnotí výsledky voleb. „Pro nás je teď naprostou prioritou to, abychom podpořili ve druhém kole senátních voleb našeho kandidáta Lumíra Aschenbrennera. Je to pro něj klíčová záležitost, udělal výborný výsledek, musíme mu teď pomoci, aby příští sobotu znovu získal senátorské křeslo,“ řekl Baxa.  

Bezprostředně po zveřejnění výsledku voleb oznámili Piráti a STAN vytvoření společného zastupitelského klubu, který bude mít 14 členů. Zatím tak budou nejsilnějším subjektem v krajském zastupitelstvu. „Nechci hodnotit tyto kroky našich politických soupeřů, my zhodnotíme náš výsledek, který je vynikající a teď se budeme celý týden soustředit na pomoc našemu kandidátovi v senátních volbách,“ dodal regionální předseda ODS Martin Baxa.   

Vítěz krajských voleb a lídr ANO Roman Zarzycký se obává, aby se i letos neopakovala situace z minulých krajských voleb. Tehdy ANO také vyhrálo, proti němu se ale spojily ostatní strany a ANO skončilo v opozici. Situace se ovšem změnila po komunálních volbách v Plzni. Tehdy se vítězné ANO spojilo do koalice s těsně druhou ODS, TOP 09 a ČSSD. Podobná koalice by teď mohla vzniknout i na kraji. Zatím se k tomu ovšem nikdo ze zmíněných stran nevyslovil. Už před volbami ale Zarzycký avizoval, že v případě volebního vítězství ANO bude trvat na tom, aby hnutí získalo post hejtmana.  

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky ODS, krajské volby, koalice, povolební vyjednávání, ANO, výsledky voleb, Martin Baxa, ANO 2011, TOP 09, Plzeň, Roman Zarzycký, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2020: Výsledek voleb považujeme za velký úspěch, říká krajský šéf ODS Baxa  |  Volby  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.