Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Podvodník obelhal muže, jeho manželku a dokonce i tchýni, připravil je o stovky tisíc

Na více než půl milionu korun si přišli internetoví podvodníci, kteří se vydávali za makléře a zaměstnance bank. V jednom případě dokonce neváhali oslovit manželský pár ze Stříbra i matku jedné z obětí a přiměli je, aby převedli své úspory na několik různých účtů. Tím je připravili dohromady o více než 200 tisíc korun. Dalším okradeným je osmačtyřicetiletý muž z Tachovska, jenž zatoužil rychle zbohatnout a umožnil neznámému člověku vzdálený přístup do svého počítače. Přišel o více než 360 tisíc korun.

Tachovští kriminalisté se zabývají dvěma případy internetového podvodu. V tom prvním oslovil falešný bankéř manželský pár. „Nejdříve se telefonicky spojil se sedmatřicetiletým mužem, kterému se představil jako zaměstnanec jedné z bank a sdělil mu, že byl jeho bankovní účet napaden a přiměl ho k převodu více než 60 tisíc korun na účet jeho manželky,“ popisuje počínání podvodníka policejní mluvčí Iva Vršecká.

Žena uvěřila, že student z Indonésie rád pomáhá lidem a chce jí poslat tisíce dolarů, sama o své úspory přišla

Na sociálních sítích se osmadvacetiletá žena z Tachovska seznámila se sympatickým studentem z Indonésie a uvěřila pohádce o tom, že dotyčný zkrátka rád pomáhá lidem a má peníze na rozhazování. Uvedl totiž, že jí chce poslat naditou obálku plnou...

Ve stejnou dobu zavolal neznámý pachatel i jeho čtyřiatřicetileté manželce a scénář zopakoval. Představil se jako zaměstnanec banky a informoval jí, že někdo napadl její bankovní účet. Zmatenou a rozrušenou ženu posléze přesvědčil, aby rozeslala více než 226 tisíc korun na dva různé bankovní účty.

„Dále ženu přiměl, aby k převodu peněz přesvědčila i svou třiašedesátiletou matku, což se jí podařilo. Seniorka zaslala prostřednictvím své dcery téměř šest tisíc korun na neznámý účet, od zaslání větší částky ji uchránil nastavený limit, který odeslání více peněz nedovolil. Celková škoda tak činí více než 232 tisíc korun,“ vyčíslila mluvčí.

Ve druhém případě zkontaktoval podvodník prostřednictvím e-mailu osmačtyřicetiletého muže a nabídl mu možnost investování. „Pomocí odkazu jej přesměroval na společnost, kterou zastupoval údajný makléř. Poškozený s ním komunikoval přes sociální sítě a pomocí aplikace mu umožnil vzdálený přístup do svého počítače. Po uhrazení vstupního poplatku mohl začít s jeho pomocí obchodovat s investicemi,“ říká Vršecká.

Důvěřivá žena naletěla na seznamce „stavbyvedoucímu z Ameriky“ a poslala mu dva miliony korun

O více než dva miliony korun přišla důvěřivá žena z Klatovska, která si na internetové seznamce dopisovala s neznámým mužem. Její vyvolený se jí představil jako Američan pracující v Evropě na pozici stavbyvedoucího. Žena radil s investováním a...

Muž si myslel, že snadno a rychle zbohatne. Podvodník mu totiž nasliboval, že do několika dní bude výnos z investic 440 tisíc korun. „Ty si však mohl poškozený vybrat až po zaplacení likvidity ve výši 200 tisíc korun a daně, která činila 162 tisíc korun. Muž požadované částky uhradil, výnosu z investic se však nedočkal. Přišel o více než 360 tisíc korun,“ dodala Vršecká s tím, že v obou případech zahájil policejní komisař úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání přečinu podvodu a po pachatelích policisté pátrají.

Policisté v souvislosti s těmito případy opakovaně zdůrazňují, aby byli lidé obezřetní. „Neotvírejte nevyžádané e-maily a jejich přílohy, neinstalujte do svého počítače nebo mobilního telefonu neznámé aplikace, neumožňujte vzdálený přístup do zařízení cizím osobám. Informace o napadení svého účtu si ověřte přímo na pobočce své banky. Nesdělujte nikomu přístupová hesla ke svým účtům nebo do internetového bankovnictví. Pokud stanete obětí podvodu, ihned kontaktujte svou banku a věc ohlaste na Polici ČR,“ apelují odborníci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Denisa Albaniová

Štítky internetové podvody, falešný bankéř, falešný makléř, kyberzločinci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podvodník obelhal muže, jeho manželku a dokonce i tchýni, připravil je o stovky tisíc  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.