Počasí dnes23 °C, zítra27 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Žena uvěřila, že student z Indonésie rád pomáhá lidem a chce jí poslat tisíce dolarů, sama o své úspory přišla

Na sociálních sítích se osmadvacetiletá žena z Tachovska seznámila se sympatickým studentem z Indonésie a uvěřila pohádce o tom, že dotyčný zkrátka rád pomáhá lidem a má peníze na rozhazování. Uvedl totiž, že jí chce poslat naditou obálku plnou dolarů, která by v přepočtu vynesla 870 tisíc korun. Mělo to ale drobný háček, jenž ženu stál vlastní úspory. O podstatně větší sumu přišla žena z Blovicka, která si přes internet chtěla koupit koně.

Policisté tento týden řešili také případ důvěřivé ženy z Klatovska, jež si na internetové seznamce dopisovala s neznámým mužem. Její vyvolený se jí představil jako Američan pracující v Evropě na pozici stavbyvedoucího. Ženu připravil o více než dva miliony korun. O případu jsme psali ZDE.

Kriminalisté se v poslední době zabývají hned několika podvody na internetu. Jednou z okradených se stala i osmadvacetiletá žena z Tachovska, která si myslela, že si píše se studentem v daleké Indonésii.

„Pachatel zkontaktoval ženu na sociálních sítích a uvedl, že rád pomáhá lidem a chce jí poslat 40 tisíc amerických dolarů. Aby mu žena uvěřila, poslal jí fotografie peněz v obálkách a požádal ji o adresu bydliště. Tu mu poškozená poskytla a následně obdržela video s obálkou plnou amerických dolarů, na které byla vypsána její adresa,“ popisuje policejní mluvčí Barbora Šmaterová.

K zaslání hotovosti už stačilo jediné, zaplatit přepravní společnosti, která obálku s penězi doručí. Žena, která nemá v České republice založen bankovní účet, tak složenkou poslala částku ve výši 32 385 a po naléhání ze strany pachatele mu odeslala přes účet své známé dalších 34 tisíc korun. Jelikož jí do dnešního dne slibovaná obálka s penězi nedorazila, ohlásila celou věc na policii.

Za vysněného koně draze zaplatila

Plno práce mají také policisté na Blovicku, které oslovila sedmačtyřicetiletá žena. „Poškozená zareagovala na internetový inzerát, kde byla nabídka koupi dvou fríských koní. Žena komunikovala s prodejcem přes e-mail, přes který se domluvili na ceně za koně i za jejich přepravu z Nizozemska,“ říká policistka Eva Červenková.

Žena poslala dohodnuté peníze, ale přepravní společnost požadovala další doplňující platby za očkování, stravu a další povolení. Když slibovaní koně v domluvený čas nedorazili, přišla žena celou věc oznámit na policii. V celkovém součtu přišla o 300 tisíc korun.

Oba případy policisté vyšetřují pro podezření ze spáchání podvodu a znovu připomínají, aby lidé byli na internetu obezřetní a neposílali peníze žádným cizím osobám a ani jim nesdělovali osobní údaje.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky podvod na internetu, internetový podvodník, falešný inzerát, prodej koně, student z Indonésie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žena uvěřila, že student z Indonésie rád pomáhá lidem a chce jí poslat tisíce dolarů, sama o své úspory přišla  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.