Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V nechvalně proslulých plzeňských nevěstincích umírali při střelbě nejen štamgasti ale i prostitutka

Veřejné domy, nevěstince, bordely nebo hampejzy patřily neodlučitelně i ke staré Plzni. Mnohdy se tam odehrály děsivé a krvavé vraždy i sebevraždy. Jako tomu bylo v roce 1909 v nechvalně proslulém bordelu Anny Radovanské pod saským mostem na Roudné. O majitelce bylo navíc známo, že se svými nevěstkami zachází stejně drsně jako s otrokyněmi.

Veřejné domy, nevěstince, bordely nebo hampejzy patřily neodlučitelně i ke staré Plzni. Mnohdy se tam odehrály děsivé a krvavé vraždy i sebevraždy. Jako tomu bylo v roce 1909 v nechvalně proslulém bordelu Anny Radovanské pod saským mostem na Roudné. O majitelce bylo navíc známo, že se svými nevěstkami zachází stejně drsně jako s otrokyněmi.

Když se hodinu po půlnoci 16. září 1909 ozvaly tři výstřely Anny Radovanové, bylo jasné, že je zle. Když osazenstvo bordelu rozrazilo dveře malého pokojíku, strnuli všichni hrůzou. Na podlaze pokojíčku ležel v kaluži krve těžce zraněný devatenáctiletý desátník Josef Čížek. Na židli za stolem seděla zhroucená dvaadvacetiletá Marie Köcherová. Dívka byla na místě mrtvá, zatímco voják zemřel krátce potom, co padly výstřely.

Pamětní pohárky z plzeňské továrny se staly příčinou krvavé tragédie, zahynulo při ní asi 3000 Rusů

Svoji novou továrnu vybudoval v dnešní Železniční ulici Plzni v letech 1869-1871 slavný podnikatel švédského původu Eduard Bartelmus, jenž v roce 1832 získal patent na převratný vynález, kterým bylo smaltované nádobí. Pamětní poháry vyrobené...

Dobový tisk okamžitě začal pátrat po důvodech tragické události. Jisté bylo to, že častým zákazníkem prostitutky byl v posledních dnech mladičký desátník od pětatřicátníků. Ten jedním výstřelem zabil nebohou Köcherovou a sám se pak dvakrát střelil. Na stole ležel dopis, ve kterém se oba loučili se světem a napsali, že odcházejí z nešťastné lásky.

Mladá nevěstka měla velmi neradostný život. Pocházela z Tábora a její muž ji krátce po svatbě začal týrat. Když pak odjel vydělávat peníze do Ameriky, Marii se sice ulevilo, ale na druhé straně přišla i o malý obnos, který její muž nosil domů. Vyměnila několik zaměstnání a nakonec skončila v nejhorším plzeňském bordelu na Roudné u madam Radovanové, která vládla svému podniku železnou rukou. A to byl i začátek konce Marie Köcherové.

Článek vznikl ve spolupráci s plzeňským nakladatelstvím Starý most, které vydalo publikaci 100 zajímavostí ze staré Plzně. 

Podle novinářů z Nové doby (a ti to museli dobře vědět) rozhodně neměl podnik na Roudné nejlepší pověst a nepatřil k vybraným místům tehdejší Plzně: „ Bordel Anny Radovanové jest snad nejhorší místnost z celé Plzně. Zde se schází lidé nejnižších pudů a charakterů, pusté rvačky, rámus a výtržnosti jsou zde na denním pořádku. Je to hotové semeniště neřestí,“ psali žurnalisté. O majitelce bordelu se všeobecně vědělo, že nad ubohými obětmi prostituce, nevěstkami, vládla bezohledně jako otrokářka, která ví, že jsou jí vydány na milost a nemilost. Přímo se mluvilo o tom, že běda té ženě, která do bordelu Radovanové zapadne!

O krutosti života pod bordelmamá Radovanovou svědčilo i to, že se nešťastná dívka, zvaná familiérně Máňa, jen měsíc před nešťastnou událostí pokusila o sebevraždu. Vyskočila z okna v prvním patře. Na místo sice dorazili dva policisté, které zalarmovali sousedé, ale nic nevyšetřili. Podle oficiální verze Máňa vyskočila z okna poté, co dostala oznámení o smrti své sestry. Místní ale takovému vysvětlení příliš nevěřili a bylo jim jasné, že za zoufalým skokem vězí něco zcela jiného. Dívka prý chtěla odjet za nemocnou sestrou, ale šéfová bordelu ji odmítla pustit. Podle další verze se děvče chtělo zabít z nešťastné lásky k jistému šikovateli z dělostřeleckých kasáren, který byl z Plzně převelen do Mariánských Lázní.

Několik týdnů po sebevražedném skoku chodila Köcherová o berlích. Když se trochu zotavila, nastoupila opět do služby v bordelu. Jejím novým stálým zákazníkem se stal desátník Čížek. Jak to přesně mezi dvojicí bylo se ale už nikdo nedozvěděl. Věřit tedy můžeme jejich verzi, že ze života dobrovolně odešli kvůli nešťastné lásce.

A jak už to tak bývá, jejich čin, který se hojně propíral v novinách, zřejmě inspiroval dalšího nešťastníka. O pouhé tři dny později přišel do bordelu madam Kinzlové v Koželužské ulici na Rychtářce mladý obchodní příručí ze Saské ulice František Lepší. Sedl si do kavárny tohoto podniku a poručil si láhev piva. Když mu ji jedno z děvčat přineslo, vytáhl revolver a střelil se do spánku.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky nevěstinec, střelba v bordelu, plzeňské hampejzy, bordel, mrtvá prostitutka, Plzeň, prostituce, Roudné, sebevražda, láska, Josef Čížek, Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nechvalně proslulých plzeňských nevěstincích umírali při střelbě nejen štamgasti ale i prostitutka  |  Krimi  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.