Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Mladý lev Dabir se z Plzně přestěhoval do středočeské zoo, ať se mu tam daří přejeme

Do středočeské Zoo Chleby se přestěhoval z plzeňské zoo dvouletý lev Dabir. Chlebská zoo chová lva poprvé ve své historii a 26.září slavnostně otevře nový moderní lvinec v nové části zoo. Vzorem mu byly africké stavby z hlíny ve městě Timbuktu v republice Mali. Součástí jsou i akvária a expozice mangust žíhaných.

Mladý lev Dabir se narodil v plzeňské zoo v květu 2018. Jeho matkou je lvice Tamika a otcem lev Mates. Vedle Dabira se jim narodil ještě jeden samec Deema a samice Damali. Ta musela být ale na podzim roku 2019 utracena ze zdravotních důvodů. Samec Deema odjel letos v březnu těsně před uzavřením hranic do francouzské zoo "Parc Zoologique de La Boissiere du Doré".

„V Plzni se podařilo odchovat šest berberských lvíčat od dvou lvic a samce Matese a od 4. srpana letošního roku pečuje samice Tamika o další dvojčata, která čekají v dohledné době křtiny a pavilon zpřístupnění veřejnosti. Rovněž je jejich otcem Mates. Z prvních odchovů jsou nyní tři lvi v různých francouzských zoo a nejstarší, Amira v Rakousku, už se sama dokonce stala matkou,“ informoval mluvčí zoo Martin Vobruba.

Podle webu zootierliste.de až doposud chovalo berberské lvy 29 zoo v Evropě. Teď se k nim nově připojila 30 zoo ve Středočeském kraji.

Ohodnoť článek

Foto Kateřina Misíková/ZOO Plzeň

Štítky zoo Plzeň, lev berberský, stěhování lva, odjezd lva, lev Dabir, chov lvů, Plzeň, ZOO Chleby, Mali, Timbuktu, Martin Vobruba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladý lev Dabir se z Plzně přestěhoval do středočeské zoo, ať se mu tam daří přejeme  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.