Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Plzeňané se mohou bezplatně a anonymně testovat na HIV, syfilis a žloutenku

Nové testovací centrum s poradnou funguje přímo na Poliklinice Plzeň-Bory a zaměřuje se především na lidi žijících s onemocněním HIV. Zájemci ale mohou na tomto checkpointu požádat i o testy na syfilis a žloutenku typu B a C. Veškeré testy jsou anonymní a bezplatné.

Nové testovací centrum otevřela borská poliklinika ve spolupráci s Českou společností AIDS pomoc. HIV checkpoint je otevřený každou středu od 15 do 18 hodin na Poliklinice Plzeň – Bory. Kromě testování na HIV patří mezi hlavní úkoly centra i poradenství a pomoc lidem žijícím s HIV, podpora jejich rodin a přátel a samozřejmě prevence a osvěta.

„Plzeň je jedno z největších měst v České republice a podle našeho názoru jsou dosavadní kapacity pro anonymní a bezplatné testování na HIV a další pohlavně přenosné nemoci v Plzni a Plzeňském kraji nedostatečné. Poptávku po testování na HIV nám potvrdily i výsledky našeho mobilního testování v sanitkách. Proto nám dává smysl mít checkpoint také zde,“ vysvětlil ředitel Domu světla České společnosti AIDS pomoc Jiří Pavlát.

A jak taková návštěva HIV checkpointu vypadá? S poradci a lékaři si zájemci nejprve popovídají a vyplní dotazník. Ten mohou lidé vyplnit na místě nebo on-line. Výsledky testů jsou k dispozici vždy následující středu po provedených odběrech.

Česká společnost AIDS pomoc provozuje celkem 10 HIV checkpointů, a to v Praze, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Ostravě, Olomouci, Teplicích, Ústí nad Labem, Ústí nad Orlicí, Brně a v Plzni. Kromě pevných checkpointů Česká společnost AIDS pomoc provozuje také několik mobilních testovacích ambulancí, které jezdí po celé republice.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky HIV, AIDS, testování na HIV, bezplatné poradenství, pohlavně přenosné choroby, Poliklinika Bory, Plzeň, Česko, Plzeňský kraj, Praha, syfilis, Brno, Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeňané se mohou bezplatně a anonymně testovat na HIV, syfilis a žloutenku  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.