Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Počty nakažených koronavirem v Plzeňském kraji nadále klesají

Už druhý týden po sobě klesají počty nově zjištěných nákaz koronavirem. Přitom pět týdnů nazpátek jich naopak rapidně přibývalo. Za uplynulý týden potvrdily testy v kraji 7488 nových případů covidu, což je zhruba o čtvrtinu méně než v předchozím týdnu. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví a potvrzuje se tak středeční vyjádření krajského krizového štábu, podle něhož současná vlna pandemie kulminovala a nyní zvolna slábne.

V nemocnicích v kraji je podle krajského koordinátora lůžkové péče Jana Beneše 237 pacientů s covidem, před týdnem jich bylo 244. Stále převažují lehké stavy, ačkoli se mírně zvýšil podíl hospitalizovaných ve středně těžkém stavu. Lidí s koronavirem v těžkém stavu i zátěž JIP se podle Beneše příliš nemění. O nejvíc nakažených se nadále stará plzeňská fakultní nemocnice.

Deset pacientů s covidem je v Domažlické nemocnici, 15 v Klatovech, 12 v Rokycanech, 15 v plzeňské nemocnici Privamed. Další nakažení jsou také ve Stodu a v Sušici, víc než 40 pacientů s koronavirem je v nemocnicích následné péče.

 Hygienici aktuálně uvádějí 14405 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (4967), následuje Klatovsko (1886), jižní Plzeňsko (1771), severní Plzeňsko (1657), Domažlicko (1520), Rokycansko (1338) a Tachovsko (1266).

Na 100 tisíc obyvatel připadá v kraji za posledních sedm dní 1267 nákaz, před týdnem bylo tzv. incidenční číslo 1645. V celé ČR je dnes incidenční číslo 1126, v Plzeňském kraji je třetí nejvyšší v zemi. Denní počty nově nakažených se v uplynulém týdnu pohybovaly od 414 do 1823. Nejvíc nových nákaz za celou pandemii bylo v kraji potvrzeno podle ministerstva 1. února, a to 3061. Krajská hygienická stanice, která používá jinou metodiku, tehdy zaznamenala dokonce 3687 nových případů. Počet nově zjištěných nákaz je nyní výrazně vyšší než před rokem. Loni ve stejnou dobu přibylo za týden 5076 nákaz a pandemie nabírala na síle.

Zájem o očkování klesá

V kraji dosud zdravotníci spotřebovali 946 527 dávek vakcín a zájem o očkování dál výrazně klesá. Za poslední týden dostalo vakcínu 3513 lidí, v minulosti se v kraji naočkovalo víc lidí i za jediný den. V předchozím týdnu dostalo vakcínu 5388 lidí, předtím jich bylo 10 381. Převládají třetí, posilující dávky, které dostalo za posledních sedm dní 2599 lidí, tedy téměř 74 procent lidí očkovaných v uplynulém týdnu. Pro první dávku si přišlo 219 lidí.

Alespoň jednu dávku dostalo dosud v kraji 377 268 lidí, tedy 63,9 procenta všech obyvatel. Třetí, posilující dávku dostalo zatím 219 046 lidí, tedy 58 procent těch, kteří se nechali dosud v regionu očkovat. 

Dnes končí očkovací centrum v bývalém Prioru, foto: Plzeňský kraj

Už dnes 18. února uzavře své brány očkovací centrum pro neregistrované zájemce v bývalém obchodním centrum Prior na Americké třídě. Důvodem je velmi nízký zájem o vakcíny proti koronaviru. Centrum se otevřelo na konci listopadu loňského roku a v prvních dnech se tam nechaly denně naočkovat stovky lidí. V posledních době jich ale přichází maximálně padesát za den. Za celou dobu fungování centra naočkovali zdravotníci více než 1500 lidí

„Možnost pro neregistrované zájemce pro očkování zůstane zachována, a to na EUC Klinice Plzeň, která pro ně vyčlení samostatnou ordinaci,“ sdělil vedoucí odboru zdravotnictví Jan Karásek. EUC Klinika bude také v rámci Plzeňského kraje základním očkovacím místem pro podání vakcíny Novavax. Zatím projevilo zájem o očkování touto vakcínou 417 osob.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Zdravotnický holding Královéhradeckého kraje

Štítky COVID-19, koronavirus, statistika, počet nakažených, Plzeňský kraj, infekční onemocnění, pacient, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Fakultní nemocnice Plzeň, Jan Beneš, Plzeň, Jan Karásek, Novavax

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počty nakažených koronavirem v Plzeňském kraji nadále klesají  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.