Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Plzeň umí informovat o krizových stavech přes aplikaci Záchranka

Plzeň se připojila k mobilní aplikaci Záchranka, díky níž může uživatele aplikace rychle informovat o krizových situacích, které zasáhnou velké množství lidí. Aplikaci Záchranka, která je provázaná s integrovaným záchranným systémem, má ve svém mobilu staženou přes 1,1 milionu lidí v ČR. Plzeň je po Praze druhým městem, které může přes aplikaci poslat uživatelům také varovnou zprávu upozorňující například na povodně, nebezpečné chemické havárie, hromadné znečištění pitné vody, výbuchy, případně i na teroristický útok, řekl dnes novinářům radní odpovědný za bezpečnost Martin Zrzavecký (ČSSD).

O nutnosti zlepšit rychlé informování občanů přesvědčil v květnu vedení města nález nevybuchlé letecké pumy z druhé světové války na atletickém stadionu ve čtvrti Skvrňany. Z bezpečnostních důvodů bylo nutné evakuovat asi 10 tisíc lidí. V posledních letech se nález letecké pumy opakoval v Plzni vícekrát. V takové situaci by se rychlé rozeslání základní informace s odkazem na webové stránky města s více podrobnostmi městu a policii hodil. Plzeň nemá obecní rozhlas, v krizovém systému jsou sice i "mluvící" sirény, nejsou ale moc srozumitelné. Magistrát teď pracuje na projektu za desítky milionů korun, který by měl zajistit plošné pokrytí města rozhlasem po případné krizové informování, řekl Zrzavecký.

"Krizové situace jsou přes veškerou snahu a prevenci součástí života, i když naštěstí přicházejí jen velmi vzácně. V každém případě na ně ale musíme být maximálně připraveni," řekl.

K uživatelům by měla aplikace poslat varovnou zprávu jen ve výjimečně vážných případech. V Praze, která systém používá od května, ještě žádná zpráva neodešla, řekl autor aplikace Filip Maleňák. Zatím mohou varovné upozornění dostávat lidé, kteří si v aplikaci vyberou oblast zájmu, tedy zatím Prahu nebo Plzeň, brzo se má rozšířit i na Moravě. Pracuje se ale na vylepšení, které v budoucnu vyhledá všechny uživatele aplikace pobývající v blízkosti krizové situace, a bude informovat i je.

Aplikace je ke stažení zdarma, podle Maleňáka ji zatím od roku 2016 využilo k přivolání pomoci záchranné služby na lince 155 kolem 40.000 lidí, denně aplikaci použije v tísňové situaci kolem 50 uživatelů. Stisknutím tlačítka v aplikaci se odešle nouzová zpráva, která obsahuje přesnou polohu, stav baterie mobilu, osobní informace včetně zdravotního stavu, kontakty na osoby blízké a podobně. Současně aplikace vytáčí linku 155. Pokud tísňový signál přišel z hor nebo od vody, odesílá se zpráva automaticky paralelně i horské či vodní záchranné službě.

Autoři | Foto Aplikace Záchranka

Štítky ČR, komunikace, správa, zdraví, Plzeň, AUDIO, Praha, zdravotnická záchranná služba, krizová situace, Martin Zrzavecký, ČSSD, Česko, druhá světová válka, Skvrňany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Plzeň umí informovat o krizových stavech přes aplikaci Záchranka  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.