Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Koronavirus v Plzeňském kraji zpomaluje, situace je ale stále vážná

Počet nově odhalených nákaz v kraji zpomalil, přesto se čísla pohybují okolo 800 případů denně. Také covidových pacientů v nemocnici přibývá pomaleji, řada z nich ale vyžaduje delší péči a pobyt ve zdravotnickém zařízení. Podle odhadů by měla současná vlna covidu kulminovat o vánočních svátcích.

Hygienici aktuálně uvádějí 13429 nakažených, kteří v Plzeňském kraji reálně žijí. V úterý testy potvrdily 810 případů nákazy koronavirem. Nejvíce jich je momentálně v Plzni (4732), následuje severní Plzeňsko (1956), jižní Plzeňsko (1904), Klatovsko (1632), Rokycansko (1178), Domažlicko (1171) a Tachovsko (856).

„V nemocnicích sice dochází již k pomalejšímu nárůstu pacientů, máme omezenu elektivní péči, a tak kapacita lůžek pro covid pacienty je dostačující. Nicméně řada pacientů vyžaduje delší péči, proto budou lůžka na intenzivní péči v našem kraji minimálně v následujících 14 dnech posílena. Nadále také pokračuje vypjatá situace v počtu lůžek následné intenzivní péče a zajišťována je jen akutní operativa. Situace je proto zatím stále velmi vážná,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová (ODS) na jednání krajského krizového štábu.

Podle ředitele krajské hygieny Michala Bartoše počty nově odhalených případů stagnují a v některých okresech dokonce klesají. Podobně jsou na tom i školy, kde pokračuje screeningové testování. Krajští hygienici nyní evidují 163 škol a školských zařízení s výskytem covidu-19, z toho je 45 mateřských škol, 82 základních a 28 středních. „Oproti minulému sledovanému období mírně vzrostl počet zasažených mateřských škol, který stoupl z 34 na 45,“ doplnila vedoucí školského odboru Jaroslava Havlíčková. Pozitivních žáků a studentů je 369 a v karanténě je jich 4 294. Pedagogů je pozitivních 58, v karanténě 60. Před týdnem mělo pozitivní test na koronavirus 440 žáků a studentů.

V nemocnicích pečují o 332 pacientů s covidem

Ke středečnímu odpoledni pečovali zdravotníci v nemocnicích v Plzeňském kraji o 332 pacientů s koronavirem z toho 53 z nich je v intenzivní péči. Na umělou plicní ventilaci je napojených 27 nemocných a dva jsou na mimotělním oběhu. Další přístroje na podporu dýchaní rozváží do krajů Správa hmotných rezerv. Sedm přístrojů obdrží Plzeňský kraj.

Aktuální kapacity standardní péče jsou prozatím dostatečné. Přesto bude ještě potřeba posílit místa v intenzivní péči a využít všechna dostupná volná lůžka s možností umělé plicní ventilace," řekl krajský koordinátor lůžkové péče Jan Beneš.

Nejvíc pacientů s koronavirem je ve fakultní nemocnici v Plzni, a to 168, z toho 32 v intenzivní péči. Nemocnicím ve Stodu, Domažlicích, Sušici a Rokycanech pomáhá armáda, další vojáci jsou ve dvou mobilních odběrových týmech, které v kraji fungují. O výpomoc armády požádá i nemocnice Privamed v Plzni.

Plzeňané mají stále zájem o očkování

Dál roste počet očkování. „Denně se v kraji naočkuje 4500 osob. Pomalu se zvyšuje i počet očkujících praktiků. Z 320 praktických lékařů je jich nyní do očkování zapojeno 170," vypočítal vedoucí zdravotnického odboru Jan Karásek. V kraji s 591 000 obyvateli dosud zdravotníci aplikovali 767 593 dávek vakcín proti koronaviru. Dokončené očkování oběma dávkami má 351 171 lidí a třetí posilující dávkou dostalo zatím 71 535 lidí. Například v nově otevřeném očkovacím centru pro neregistrované zájemce v bývalém obchodním domě Prior v Plzni se během prvního týdne provozu nechalo naočkovat bez registrace přes 1700 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto NPK

Štítky koronavirus, COVID-19, očkování, statistika, Plzeňský kraj, krizový štáb, pacient, nemocnice, Vánoce, Plzeň, okres Klatovy, okres Rokycany, Jan Beneš, Jan Karásek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Koronavirus v Plzeňském kraji zpomaluje, situace je ale stále vážná  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.