Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VZP slíbila hejtmanům zlepšení financování domácí hospicové péče i podporu mobilním očkovacím týmům

Navýšení plateb za domácí hospicovou péči a lepší financování mobilních očkovacích týmů, to slíbili hejtmanům zástupci Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Právě to bylo hlavní témata jednání Komise Rady Asociace krajů ČR pro zdravotnictví. Potvrdila to její předsedkyně a hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová (ODS), která na jednání komise přizvala náměstka ředitele VZP pro zdravotní péči Jana Bodnára.

„Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) si je vědoma důležitosti mobilních očkovacích týmů a je proto připravena jejich činnost finančně podpořit. Konkrétně chceme nabídnout těmto týmům bonifikaci ve výši 8 tisíc korun, který vyplatíme za každý výjezd, na kterém se podaří naočkovat minimálně dvacet našich pojištěnců,“ vysvětlil náměstek ředitele VZP Jan Bodnár.

Peníze bude pojišťovna vyplácet za každý výjezd mobilního očkovacího týmu. Bonifikace se uskuteční pomocí nového specifického výkonu pro mobilní týmy. Neméně důležitá je i podpora VZP domácí paliativní péče, kde je navýšení finančního příspěvku na péči o klinicky nestabilního pacienta a klinicky nestabilního pacienta se závažnými symptomy plánováno k 1. lednu 2022 a to z 1648 korun na 1905 korun u vyššího typu výkonu a u nižšího typu výkonu z 1291 na 1487 korun.

„Toto jsou výborné zprávy. Jsou to dvě věci, které jsme skutečně chtěli a jsou to konkrétní výstupy. Myslím, že všichni kolegové hejtmani z celé České republiky budou spokojeni, protože všichni vnímáme, že hospicová péče, to znamená i mobilní hospicové týmy, jsou dnes na hraně ufinancování a z každého kraje je finančně podporujeme. A pokud tedy dojde k tomu, že tyto částky budou navýšené ze strany VZP, tak je to pro nás velmi dobrá zpráva,“ reagovala předsedkyně komise Ilona Mauritzová.

Hejtmanka Plzeňského kraje dodala, že je velice ráda za vyslyšení žádosti hejtmanů ohledně mobilních očkovacích týmů. To je podle ní velice přínosné ve chvíli, kdy jsou kraje zahlceny očkováním a výjezdy nejen do sociálních lůžkových zařízení, protože dosud stále chybí adekvátní zapojení praktických lékařů do očkování. „V Plzeňském kraji je do něho zapojeno pouze 30 procent praktiků,“ vyčíslila pro příklad Ilona Mauritzová.

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky domácí hospicová péče, VZP, asociace krajů, hejtmanka Mauritzová, Všeobecná zdravotní pojišťovna České republiky, Ilona Mauritzová, Plzeňský kraj, ODS, Asociace krajů České republiky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VZP slíbila hejtmanům zlepšení financování domácí hospicové péče i podporu mobilním očkovacím týmům  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.