Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Testy metodou PCR zavedla nově pro veřejnost nemocnice v Plané, umí i rychle očkovat

Na rostoucí poptávku po testování nemoci covid metodou PCR v tachovském okrese reaguje Nemocnice Svatá Anna. Přímo ve své nemocnici na okraji Plané zřídila odběrové místo. V provozu bude tři dny v týdnu, úterý, středa čtvrtek, vždy v dopoledních hodinách. Vyšetření metodou PCR je určené pacientům, které k vyšetření indikuje lékař nebo krajská hygienická stanice, ale mohou ho využít i samoplátci. 

„Okres Tachov je stále jedním z regionů, kde se nejvíce šíří nákaza koronaviru, a přitom je zde dlouhodobě menší dostupnost testování, zejména citlivějšími testy metodou PCR. Proto jsme i v našem relativně malém týmu našli kapacity, abychom tento typ vyšetření mohli nabídnout. Jsme si jisti, že mezi ambulantními lékaři, hygieniky ale i mezi veřejností bude zájem,“ říká ředitelka Nemocnice Svatá Anna Dagmar Špédlová.

Je třeba zdůraznit, že se nejedná o antigenní testy, které každé tři dny mohou bez indikace využívat všichni účastníci veřejného pojištění v ČR. Metoda PCR je oproti antigenním testům mnohem citlivější a přesnější, kdy pomocí „namnožení“ virové RNA zjišťuje přímo výskyt koronaviru v těle. Antigenní testy detekují až antigen vznikající v důsledku nákazy a vykazují tím menší přesnost. PCR testy využívají k přesné diagnostice právě lékaři a hygienici. Používá se i jako ověřovací vyšetření, pokud někomu vyšel antigenní test s pozitivním výsledkem.

PCR test může sloužit i jako potvrzení pro návštěvu zařízení, kde je vyžadován negativní test, nebo k cestování do zahraničí. Některé země dokonce uznávají negativní test prováděný metodou PCR, nikoli antigenní. Odběrové místo ve Svaté Anně má na tento a příští týden zatím vypsáno 100 termínů týdně. "Pokud se termíny naplní, jsme připraveni operativně přidávat další,“ doplňuje Dagmar Špédlová.

Nemocnice Svatá Anna také očkuje

Kromě testování provádí Nemocnice Svatá Anna už od druhé poloviny února také očkování. Za necelý měsíc aplikovala vakcínu už skoro 1800 lidem. Patří k očkovacím místům, které dokáže zájemce odbavovat velmi rychle v řádech dnů. Zájemci o očkování z prioritních skupin se tak mohou do nemocnice v Plané na Tachovsku zaregistrovat a očekávat, že přijdou velmi brzy na řadu.  

Ohodnoť článek

Foto Pixabay.com

Štítky testování, PCR testy, Nemocnice Svatá Anna, Tachovsko, nemocnice, Planá, Svatá Anna, COVID-19, lékař, Krajská hygienická stanice, Anna Dagmar, Tachov, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Testy metodou PCR zavedla nově pro veřejnost nemocnice v Plané, umí i rychle očkovat  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.