Počasí dnes9 °C, zítra13 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Záchranáři Plzeňského kraje dostanou odměnu za nasazení při koroně v červnové výplatě

Skvělá zpráva pro naše záchranáře! Součástí výplaty za měsíc červen budou mít záchranáři z Plzeňského kraje i jednorázovou odměnu ve výši 120 tisíc korun za pracovní nasazení v době epidemie covid-19. Peníze už poslalo ministerstvo zdravotnictví na účty všech krajů, které zřizují záchranné služby. Otázkou zatím zůstává, podle jakých pravidel se budou nakonec peníze rozdělovat.

„Mohu potvrdit, že peníze přišly na účet naší krajské záchranné služby už ve čtvrtek a je to kolem 85 milionů korun. Posílali jsme návrh na to, že my bychom chtěli našim lidem vyplatit tuto odměnu v červnové výplatě. Peníze by tedy měli dostat v červenci. Výplatní termín máme 11. července, což je sobota, peníze musíme poslat nejpozději ve čtvrtek 9. července,“ řekl pro Plzeňskou Drbnu Pavel Hrdlička, ředitel Zdravotně záchranné služby Plzeňského kraje.

Rada Plzeňského kraje bude mít 7. července mimořádnou schůzi, kde formálně odsouhlasí převod dotačních peněz na účet záchranné služby. „Abychom to všechno stihli připravit, tak jsme vedení kraje požádali o to, aby nám peníze poslali dopředu. Vzhledem k tomu, že se jedná o dotační titul, tak nám poslali také pravidla, podle kterých se peníze budou rozdělovat jednotlivým zaměstnancům. Teď se napříč republikou řeší i to, zda se ty peníze, když se vyplatí, budou započítávat do průměru platu. Pokud ano, tak by nám to udělalo velkou paseku. Jednají o tom teď odbory. Musí se to ujasnit, aby se to v celé ČR vyplácelo stejně,“ vysvětlil ředitel Hrdlička.

Na celou částku 120 tisíc korun, tedy 40 tisíc na měsíc na hlavu, by měl dosáhnout ten záchranář, který odpracoval v době koronavirové pandemie celé tři měsíce a nečerpal žádnou dovolenou. To ostatně mohli až v květnu, protože v době nouzového stavu měli zákaz čerpat dovolenou. Úměrně nižší částku pak dostanou ti záchranáři, kteří byli v době korony nemocní nebo byli v karanténě z vlastního přičinění. Například z toho důvodu, že se na začátku pandemie vrátili z dovolené v zahraničí. Karanténa, která by souvisela s výkonem povolání se do výše odměny nepromítne.

Slíbené peníze měli dostat záchranáři od státu už daleko dříve, ale jejich výplata se poněkud protáhla. Proto se do věci vložil parlamentní zdravotní výbor a začátkem června dostal příslib od ministerstva zdravotnictví, že peníze do konce června přijdou na účty všech krajů, jako zřizovatelů záchranných služeb.  

„Jsem ráda, že ministerstvo zdravotnictví dodrželo slovo a ty finanční prostředky na kraje už přišly. Radost mám z toho, že záchranáři v Plzeňském kraji dostanou peníze už v červnové výplatě,“ řekla plzeňská poslankyně Ilona Mauritzová (ODS), která byla u toho, když zdravotní výbor upomínal ministerstvo zdravotnictví kvůli opožděnému vyplácení odměny.

Samotná odměna je určena pouze pro zdravotnické záchranáře v terénu, nedostanou ji například THP pracovníci záchranných služeb. Celkem poskytne vláda na odměny záchranářům 840 milionů korun. Peníze na odměny lékařům a dalším zdravotníkům pošlou zdravotní pojišťovny na základě kompenzační vyhlášky, pracovníky v sociálních službách odmění MPSV. Další peníze dostanou ZZS za provoz mobilních odběrových týmů, které jezdily testovat pacienty.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Richard Beneš

Štítky odměna, záchranáři, covid-19, koronavirová pandemie, peníze, výplata, Plzeňský, Plzeňský kraj, zdravotnická záchranná služba, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Pavel Hrdlička, Rada Plzeňského kraje, Ilona Mauritzová, ODS, Ministerstvo práce a so

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři Plzeňského kraje dostanou odměnu za nasazení při koroně v červnové výplatě  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.