Počasí dnes12 °C, zítra13 °C
Pátek 11. října 2024  |  Svátek má Andrej
Bez reklam

Stanové městečko pro plzeňské bezdomovce je hotové a čeká na první obyvatele

Stanové centrum pro plzeňské bezdomovce, které město vybudovalo v areálu bývalých kasáren na Borských polích je připraveno zahájit provoz. Technicky už se dolaďují jen detaily a čeká se jen na souhlasné stanovisko hygieniků. Hotový je i karanténní objekt. Lidem bez přístřeší zajistí přístup k vodě, toaletám i základním potravinám. Zatím ale není jisté, zda bude mít někdo z 300 plzeňských bezdomovců zájem o pobyt v tomto zařízení.

V centru budou působit neziskové organizace, jež se skupinou osob bez přístřeší pracují, dohled zajistí státní i městská policie. K dispozici je zatím 44 stanů. Ve stejném areálu, avšak odděleně, město také upravilo karanténní objekt pro bezdomovce, jimž je nařízena karanténa z důvodu podezření na nemoc covid-19 či přímo z důvodu nemoci. Město Plzeň úpravy vyšly na 700 tisíc korun. V ceně jsou i ochranné pomůcky pro osoby bez přístřeší a pracovníky neziskových organizací.

„Je až neuvěřitelné, co se nám v tak krátkém čase podařilo v našem nevyužívaném areálu připravit. Doplňujeme tím služby pro komunitu lidí bez domova o další místo, kde jim poskytneme základní zázemí, v současné době pandemie koronaviru je toto velmi důležité,“ uvedl primátor města Plzně Martin Baxa (ODS). 

Z areálu o ploše zhruba devět tisíc metrů čtverečních využilo město k přípravě stanového městečka menší část plochy, pro objekt karantény pak upravilo objekt bývalé roty. Stany se začnou na místě stavět až podle potřeby. „V areálu jsme provedli terénní úpravy, obnovili infrastrukturu, tedy zajistili vodu a elektřinu, obnovili jsme ploty, plotem oddělili karanténní objekt, který jsme připravili a vybavili tak, aby v něm bylo k dispozici 18 pokojů a až 36 lůžek včetně dostupné teplé vody, sprch, toalet. Vybudovali jsme také nový samostatný vchod do stanového městečka,“ přiblížil radní pro oblast bezpečnosti Martin Zrzavecký (ČSSD), který projekt kompletně zaštiťuje s Odborem bezpečnosti, prevence kriminality a krizového řízení Magistrátu města Plzně.

Součástí stanového městečka je i kontejnerová kancelář včetně skladu ochranných pomůcek a zázemí pro personál. Připraveno je i zázemí pro výdej potravinové pomoci. „Stanové městečko bude vizuálně rozděleno na dvě části, ta první bude fungovat v režimu přijdu, umyju se, řeknu si o základní potraviny a odejdu. Druhá část je určena pro strávení delšího času, tedy i s možností přenocování ve stanu jeden a více dnů,“ vysvětlil Martin Zrzavecký a dodal, že teď už se jen očekává, zda budou mít bezdomovci zájem a důvěru využívat toto zařízení.

Co se týká karanténního zařízení, to bude mít nepřetržitý provoz, o umístění člověka bez domova do tohoto objektu rozhodne krajská hygienická stanice. Informace mezi bezdomovce o otevření centra šíří zástupci terénních organizací i Městská policie Plzeň. Denní stanové centrum pomůže odlehčit domovu sv. Františka v centru Plzně, v němž funguje noclehárna a zázemí pro bezdomovce.  

Zatím ovšem není jasné, kolik bezdomovců nově vybudované zařízení na Borských polích využije, zvláště poté, co se do centra opět začíná vracet život. Lidé v ulicích totiž pro žebrajcí bezdomovce představují zdroj obživy. Existují proto obavy, že do centra na okraji města, kde budou navíc pod dohledem policie se zrovna nepoženou.  

Ohodnoť článek

Foto Plzen.eu

Štítky bezdomovci, stanové centrum, karanténa, koronavirus, Martin Zrzavecký, bezdomovec, Plzeň, pandemie covidu-19, Martin Baxa, ČSSD, ODS, Krajská hygienická stanice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanové městečko pro plzeňské bezdomovce je hotové a čeká na první obyvatele  |  Zdraví  |  Zprávy  |  Plzeňská Drbna - zprávy z Plzně a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.